Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps vändning: Berömmer Sverige

Donald Trump om att USA nu öppnar upp skolorna igen
USA:s president, Donald Trump.Foto: YURI GRIPAS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump tillsammans med USA:s första dam, Melania Trump.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
En skylt utanför en stängd grundskola i staden Helena i Montana.Foto: THOM BRIDGE / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump har menat att Sverige haft det ”hemskt” under coronapandemin.

Men i ett nytt Twitter-inlägg om skolorna lyfts bland annat Sverige som ett positivt exempel.

”Skolor är öppna utan problem”, skriver presidenten.

USA har över tre miljoner bekräftade fall av covid-19 – och utbrottet ser inte ut att sakta ner. Senast på tisdagen rapporterade 20 delstater om rekordmånga nya smittade, enligt Reuters. 

Men samtidigt pågår en intensiv debatt i landet om att öppna upp samhället igen. Och på onsdagen har presidenten Donald Trump riktat fokus mot skolorna.

I ett inlägg på sin Twitter manar Trump till en snar öppning. Samtidigt lyfts bland annat Sverige som ett positivt exempel där skolorna är öppna.

”Viktigt för barn och familjer”

I Tyskland, Danmark, Norge, Sverige och många andra länder ÄR SKOLORNA ÖPPNA UTAN PROBLEM. Demokraterna tror att det skulle vara dåligt för dem politiskt om USA:s skolor öppnar innan valet i november, men det är viktigt för barn och familjer”, skriver Donald Trump i inlägget.

Presidenten avslutar inlägget med att hota om att strypa bidragen till skolor som håller stängt. I ett ytterligare inlägg skriver han också att han inte håller med landets hälsomyndighet, CDC, som varnat för att en skolöppning kan kräva kostsamma och tuffa riktlinjer.

”De vill att de ska öppna, men de ber skolorna att göra väldigt opraktiska saker. Jag ska hålla möten med dem!!!”, skriver Trump.

Pikarna mot Sverige

Donald Trump har vid flera tillfällen nämnt Sverige som ett exempel under den pågående pandemin. Men landet har inte alltid framkommit i ett positivt ljus.

Vid en presskonferens 5 juni sa presidenten att ”Sverige har det hemskt”. Dessförinnan, i april, menade han att landet ”lider mycket svårt”.

– Sverige gör den här flocken, de kallar det flocken och Sverige lider mycket svårt, sa Trump då, och syftade antagligen på flockimmunitet.

Donald Trump den 5 juni: ”Sverige har det hemskt”

Donald Trump menar att en nedstängning var korrekt beslut.

LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan