Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Studie: En tredjedel kan vara smittade

Trump skickar militärhjälp till New York: ”Många kommer att dö”
En ny italiensk studie visar att upp till en tredjedel av befolkningen kan vara smittad.
Foto: MARCO PASSARO/SHUTTERSTOCK

Antalet coronasmittade i Italien kan vara hundra gånger högre än man tidigare trott, rapporterar SVT:s Italienkorrespondent och Expressens kolumnist Jennifer Wegerup.

”Vi tror att det kan finnas 5, 10, även 20 miljoner smittade i Italien, om de utan symtom är många”, säger forskaren Carlo La Vecchia till italiensk media.

En ny studie från Università Statale i Milano visar att upp till en tredjedel av befolkningen kan vara smittad, vilket SVT:s Italienkorrespondent och Expressens kolumnist Jennifer Wegerup uppmärks på Twitter. Hon bodde i Italien när smittan bröt ut vilket hon dokumenterat i en dagbok för Expressen.

Forskarna har intervjuat 1000 slumpvis utvalda personer över hela landet i åldern 18 till 85 år mellan den 27 och 30 mars. Personerna fick uppge om de haft corona-symtom och vilka, och om de haft feber och hur hög. 

I den mest drabbade regionen Lombardiet uppgav 18,3% att de haft symtom, och i resten av landet 14,4%. De har tagit hänsyn till om det kan ha varit andra symtom, men även om de räknar lågt drar de slutsatsen att miljontals italienare kan vara smittade.

Hittills har över 100 000 personer i Italien testat positivt för viruset. Landet har runt 60 miljoner invånare.

”Lägger man till det stora mörkertalet smittade med få eller inga symtom blir siffrorna helt andra än de dagliga testen visar. 'Vi tror att det kan finnas 5, 10, även 20 miljoner smittade i Italien, om de utan symtom är många', säger forskaren Carlo La Vecchia till italiensk media. Den styrker det många experter sagt länge: smittan är med stor sannolikhet mkt mer utbredd än testsiffror visar.”, rapporterar Jennifer Wegerup.

https://twitter.com/JenniferWegerup/status/1246359759650947073?s=20

4 av 5 visade inga symtom alls

Nya siffror från Kina visar samtidigt att fyra av fem som testat positivt för corona har inte visat symtom alls. Sedan den 1 april publiceras siffror på antalet personer som testats positivt för coronaviruset i Kina utan att visa några symtom.

Redan den första dagen var 130 av totalt 166 nya fall som man testat positivt symtomfria, skriver tidskriften British medical journal, BMJ. 

– Det är ett litet stickprov och mer data kommer att bli tillgängliga. Men låt oss säga att de kan generaliseras, och även om de är tio procent fel, så talar det här för att viruset är överallt, säger Tom Jefferson, epidemiolog och forskare vid Centret för evidensbaserad medicin vid Oxford-universitet, till BMJ.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

https://datawrapper.dwcdn.net/czGAI/7/
Trump rekommenderar amerikaner att använda hemmagjorda masker