Trumps nya besked: Gratis coronavaccin

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Trump-administrationen har skrivit avtal med apotek om att distribuera gratis covidvaccin.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Gratisvaccinen kommer att finnas i samtliga stater och territorium i USA.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Apotek runtom i USA kommer att dela ut gratis covidvaccin så fort ett finns på marknaden.

Beskedet kommer efter att flera företag skrivit på ett nytt avtal med Trump-administrationen, skriver The Hill.

Sammanlagt ska 60 procent av landets apotek omfattas av avtalet.

USA:s hälso- och socialdepartement (HHS) bekräftar att avtalet gäller för apotek i alla stater och territorium. Dessutom omfattas såväl apotekskedjor som mindre företag runtom i landet, skriver The Hill. 

Målsättningen är att majoriteten av landets medborgare inte ska behöva åka längre än fem miles – drygt åtta kilometer – för att nå ett apotek som distribuerar gratis vaccin.

– Inledningsvis förväntas tillgången till vaccin vara extremt begränsad. Stater kommer att distribuera dem till prioriterade grupper som räddningstjänst och sjukvårdspersonal, säger USA:s hälsominister, Alex Azar, till The Hill.

Avtal skrevs i väntan på vaccin

Trump-administrationens nya avtal med apoteken har skrivits inför ett kommande covidvaccin. Förhoppningen är att ett preparat ska vara på marknaden innan årsskiftet, även om det inte finns något konkret datum ännu.

Presidenten har dock utlovat vaccin snarast vid flera tillfällen. Han har även sagt att hela USA:s befolkning ska ha tillgång till vaccin så snart som i april 2021.

– Hundratals miljoner doser kommer att vara tillgängliga varje månad och vi förväntar oss att ha tillräckligt med vaccin för varje amerikan i april, sa Trump i mitten av september.

Läkemedelsbolagens besked

Under veckan har det dock kommit positiva besked i frågan. Senast i måndags meddelade läkemedelsjätten Pfizer att deras studier visar på 90 procents effektivitet för deras coronavaccin. 

Därtill väntas läkemedelsföretaget Moderna komma med liknande positiva besked inom de kommande dagarna, enligt The Hill.

Se mer

Expressens utrikesredaktör om vad som händer ifall Trump inte godtar valresultatet.