Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trots stora bristen – utrustning brändes

Stora mängder skyddsutrustning eldades upp trots att det rådde stor brist för vårdpersonal under coronapandemin.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stora mängder skyddsutrustning ifrån Socialstyrelsens nationella beredskapslager har eldats upp i år – trots att bristen för vårdpersonal har varit stor under coronapandemin.

”Kaliber” i P1 avslöjar vad beslutet berodde på.

– Att vi skickar ut någonting som vi vet inte håller måttet och ger en falsk säkerhet, det tror vi inte är bra, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, till ”Kaliber”.

Socialstyrelsen har ansvar för det nationella beredskapslagret med läkemedel och sjukvårdsutrustning, men när staten började skjuta till mindre pengar har gammal utrustning kasserats utan att ersättas.

”Kalibers” granskning visar att det i somras eldades upp stora mängder sjukvårdsutrustning ur lagret, däribland en miljon handskar och 235 000 operationsmunskydd, eftersom de var för gamla eller inte nådde upp till dagens bestämmelser.

– Beslutet att inte köpa in nytt har ju jag fattat eftersom vi inte har några pengar för det, säger Johanna Sandwall.

Beslutet kritiseras i programmet av fackliga ombud.

Utredning för att beredskapen ska bli bättre

Socialstyrelsen var medveten om att utrustningen inte höll måttet redan innan pandemin bröt ut. Dessutom har flera rapporter och utredningar de senaste åren varnat för den bristfälliga beredskapen i regioner och kommuner.

2018 tillsatte regeringen en utredning som ska ge förslag på hur hälso- och sjukvårdens beredskap kan bli bättre. Resultatet av utredningen kommer att redovisas nästa år.

Så sa experterna om corona i början