Trots restriktionerna – 500 bjöds på möte

Mer än en miljard doser beställda till EU.
Karolinska universitetssjukhuset.
Foto: MAGNUS HALLGREN / DN TT NYHETSBYRÅN

Karolinskas toppchef kallade 500 ur personalen till stormöte.

I inbjudan som gick ut uppmanades de anställda att samlas i aulan.

– Det går emot alla våra riktlinjer och vi på sjukhuset ska ju föregå med gott exempel, säger en anställd som blivit inbjuden till mötet till Expressen.

På grund av smittorisken har fysiska möten allt mer ersatts av digitala.

Men i fredags gick en mötesinbjudan ut till 500 anställda på Karolinska universitetssjukhuset – där ledningen tvärtemot rekommendationerna uppmanade till fysiskt deltagande.

”Vi är tacksamma om ni som kan deltager i Sune Bergström där vi kan släppa in ganska många även om vi ej kan fylla salen med hänsyn till covid-19”, står det i inbjudan som gick ut via e-post.

Sune Bergströms aula, på Nya Karolinska i Solna, har totalt 312 sittplatser.

”Valde att ställa in”

De anställda uppmanas komma in till aulan, för att de digitala inbjudningarna inte räcker till alla.

”Vi kommer att kunna diskutera och fråga via mötets chatt. Det innebär dock att endast 300 anslutna deltagare är möjligt. Vi är fler än så inom staben”, konstateras det i inbjudan.

Stormötet var planerat på tisdagen, men under måndagen meddelar sjukhuset att det ställts in.

Kalle Conneryd Lundgren, som var den som skickade ut inbjudan, säger till Expressen att beslutet tagits då det inte gick att säkerställa att restriktionerna följdes.

– I aulan kan vi placera ut människor med fyra meters mellanrum. Men då det även skulle gå att delta på mötet från konferensrum via länk, där det inte går att säkerställa att restriktioner följs, valde vi att ställa in för att minimera risken för smittspridning, säger han.

”Inte ett så viktigt möte”

Den anställde som Expressen varit i kontakt med tycker att det var märkligt att sjukhuset över huvudtaget funderade på ett fysiskt möte.

– När jag såg inbjudan tänkta jag: Nej det räcker nu. Det är inte ett så viktigt möte att vi ska kringgå våra rutiner för att kunna delta, säger personen.

Enligt Kalle Conneryd Lundgren togs beslutet att ställa in mötet förra veckan, men enligt Expressens uppgifter ska i alla fall några anställda meddelats först under måndagsförmiddagen – efter att Expressen hört av sig till sjukhuset.

I stället för möte planeras ett utskick till personalen.


Se också:

”Vi kan inte få fler negativa överraskningar”