Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trots ökad smitta – flera bryter mot karantänkrav

Nu går Sverige bättre än grannländerna.
Norges statsminister, Erna Solberg.Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: HAKON MOSVOLD LARSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Antalet coronasmittade fortsätter att öka i Norge.

Nu väljer landet att bromsa planerade viruslättnader – för att tackla den stigande kurvan.

Samtidigt visar en ny rapport att mer än hälften norrmän bryter mot karantänsreglerna, rapporterar NRK.

Norge har bekräftat 121 nya coronafall under det senaste dygnet – och trenden fortsätter att peka åt fel håll.

Nu bromsas planerade restriktionslättnader i landet.

– För 14 dagar sedan fanns det tecken på att smittosituationen var på väg nedåt. Två veckor senare ser vi att smittotalen ökar, och vi står fortsatt på otrygg mark, sa statsminister Erna Solberg vid en pressträff på torsdagen, enligt NRK.

Under onsdagen larmade norska Folkhälsoinstitutet om att smittotalen fördubblats. Ökningen beror i stor grad på lokala utbrott i Bergen, Fredrikstad och Sarpsborg.

– De nästa dagarna och veckorna blir avgörande för Norges fortsatta väg. Det viktigaste nu är att smittan inte sker okontrollerat, sa Erna Solberg vid pressträffen, enligt NRK.

– Samtidigt bidrar testningen och smittspårningen troligtvis till att vi hittar fler smittade med mildare symptom, sa Line Vold vid Folkehelseinstituttet i veckan om ökningen.

Flera bryter mot karantänen

Samtidigt visar en ny rapport på att mer än hälften av norrmännen inte följer karantänsreglerna. I studien, som gjorts av universitetet i Bergen, har forskarna frågat 1 704 personer om de följer kraven. Av de 402 personer som blivit ombedda att isolera sig svarar med än hälften – 58 procent – att de brutit mot reglerna minst en gång.

Sämst på att följa reglerna är personer över 50 år. I åldergruppen svarade hela 76 procent att de brutit mot reglerna, enligt NRK.

Bäst är i stället de unga, mellan 18 och 29 år. Bland de unga uppger hela 72 procent att de följer reglerna.

– Det har varit mycket snack om ungdomar som festar, men i vår data är det ungdomar som är bäst på att efterleva karantän och isolering, säger Bjarne Robberstad vid UiB till NRK.

Så spår statsepidemiologen läget inför hösten i Sverige.