Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trots förbuden – nya mutationen sprider sig

Smittskyddsläkaren om hur region Stockholm jobbar med mutationerna (Ur Expressen TV 3/1).
En person i Uppsala har smittats av den befarat mer smittsamma covid-19-varianten utan att ha någon koppling till Storbritannien.
Foto: LISA MATTISSON
Nu testas flera personer som den senaste tiden varit i kontakt med den smittade.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: UTRECHT ROBIN/ABACA / STELLA PICTURES/UTRECHT ROBIN/ABACA

Ett fall med den nya varianten av covid-19-viruset har konstaterats i Uppsala.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala misstänker nu att mutationen från Storbritannien kan ha fått fäste i samhället.

Fallet upptäcktes vid ett stickprov av positiva covid-19-test och skiljer sig från tidigare konstaterade fall av den nya virusvarianten, som då har gällt personer som varit i Storbritannien eller träffat någon som vistats i landet.

– När vi kontaktar den här personen så hittar vi inte omedelbart att det finns någon koppling till England, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.

– Vi vet ännu inte vad det här står för, om det är ett udda fall eller om det finns fler och vi ser toppen på ett isberg. Vi arbetar nu intensivt med smittspårning och provtagning i flera led för att ringa in fallet och begränsa ytterligare spridning av den här varianten.

”Kan vara smittspridning på flera håll”

Johan Nöjd utesluter inte att fallet i Uppsala kan vara ett tecken på att den nya virusvarianten har fått spridning i samhället.

– Det kan ju betyda det. Sen kan det också vara tillfälligt att det är just i Uppsala, det kan ju vara smittspridning på flera håll. Men det är lite en nål i en höstack när det är så väldigt många fall och så gör de en viss andel som de testar. Folkhälsomyndigheten testar ju inte varje positivt fynd i Sverige.

– Om vi upptäcker det här viruset på kontakter och kända fall i omgivningen visar sig vara just det här viruset, så kan det ju teoretiskt sett vara en sak som växer och är större än vad vi vet i dag, fortsätter Johan Nöjd. 

Den nya varianten av viruset tros vara mer smittsam och har gjort att Sverige infört inreseförbud från Storbritannien. 

Kan belasta sjukvården ytterligare

Andra bekräftade fall av covid-19 finns i personens närhet, men det är ännu oklart om det rör sig om samma virusvariant, uppger Region Uppsala pressmeddelandet.

– Det är därför för tidigt att säga om det rör sig om en klustersmitta, säger han i pressmeddelandet.

Hittills finns enligt Folkhälsomyndigheten inget tyder på att den nya mutationen skulle göra människor mer sjuka.

– Det är ju det som man är så orolig för generellt. Vi ligger på en väldigt hög nivå i Uppsala och på de flesta håll i Sverige får man säga.


Se också:

Fredrik Elgh: ”Smittspridningen måste ner”.