Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnans vaccintweet sågas: ”Borde skämmas”

Richard Bergström: Kan finns fördelar.
Nicki Minaj uppmanar sina följare att ”be och vara säker på att du är bekväm med ditt beslut och inte tvingad.”
Foto: JIM RUYMEN/UPI/SHUTTERSTOCK / JIM RUYMEN/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Foto: DAN KITWOOD / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ROTA / TT NYHETSBYRÅN

Rapparen Nicki Minaj twittrade ut konspirationsteorier om coronavaccinet – bland annat att en man ”blivit impotent” efter sprutan.

Den amerikanska artistens uttalanden får hård kritik, bland annat av den brittiska premiärministern Boris Johnson och hans hälsorådgivare, Chris Whitty.  

– Hon borde skämmas, säger Chris Whitty vid en pressträff om coronaläget i Storbritannien.

Den amerikanska rapparen Nicki Minaj twittrade om coronavaccin och uppmanade sina 22,6 miljoner följare att ”be, och var säker på att du är bekväm med ditt beslut och inte tvingad”, om de ska vaccinera sig mot covid-19.  

I tweeten skriver artisten att hennes kusin i Trinidad inte kommer att vaccinera sig mot covid-19, och hävdar att ”hans kompis gjort det och därav blivit impotent”. 

Hon skriver: ”Min kusin i Trinidad kommer inte att vaccinera sig eftersom hans kompis gjorde det och blev impotent. Hans testiklar svullnade. Kompisen var bara ett par veckor ifrån att gifta sig och nu har tjejen brutit förlovningen. Så be och var säker på att du är bekväm med ditt beslut och inte tvingad.”

https://twitter.com/NICKIMINAJ/status/1437532566945341441

Det finns inget vetenskapligt belägg för att de framtagna vaccinen för covid-19 kan orsaka manlig impotens, men är trots det en konspirationsteori som spridits i social medier tidigare.

Rapstjärnan har fått hård kritik för sin tweet, som i skrivande stund delats över 100 000 gånger.

”Enligt mig borde de skämmas”

Nicki Minajs vida spridda tweet togs upp under tisdagens coronapressträff med den brittiske premiärministern Boris Johnson.

Boris sa att ”han inte är så familjär med Nicki Minajs verk som jag antagligen borde vara”, och tillade:

– Jag föredrar att lyssna på läkare [gällande vaccin].

Även Chris Whitty, den brittiska regeringens chefsrådgivare i hälsofrågor, reagerar på Nicki Minajs påståenden. 

– Det finns en rad olika myter som går, och vissa är löjeväckande och vissa är skapade för att göra människor rädda. Det här är ett exempel på det, säger Whitty och fortsätter

– Det finns personer som försöker avskräcka människor från att ta ett vaccin som kan rädda liv och skydda dem från att få livsförändrande skador. Många av de personerna vet att de sprider osanningar men de gör det ändå. Enligt mig borde de skämmas.

Nicki Minaj själv besvarar Boris kritik med en tweet där hon skriver: ”Jag älskar honom, även om jag gissar att detta var en diss?”

Studie: Unga får inga långvariga problem av covid

Den svenska studien omfattar 853 unga vuxna som haft covid-19.