Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Titti lämnade våldsam relation – blev hemlös

Hemlösa Gull-Britt ”Titti” Tingwall, 58, ser ljust på framtiden trots coronakrisen.
”Jag har sluppit sova i en trappuppgång men jag har vandrat runt i Stockholm om nätterna. Då har jag sett mycket värre, folk som bokstavligt talat ligger i rännstenen, och ändå känt att jag måste vara glad”, säger Gull-Britt ”Titti” Tingwall.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
”Det har varit mycket tragedier i livet. Men jag kan ändå känna mig rik på att jag har min familj”, säger Titti.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Titti hyllar sina barn och den hjälp de har gett henne. ”Jag har så mycket kvar, och tänker inte ge upp för att jag inte har någon bostad”, säger hon.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
”Jag är otroligt tacksam. För mig är det ett paradis”, säger Titti om Stadsmissionens akutboende BoKlara.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Som hemlös i Stockholm lever Gull-Britt Tingwall, 58, ett liv i utsatthet.

Nu säger hon sig se ”ljuset i tunneln” för första gången på fyra år – men då har corona slagit till med full kraft i samhället.

– Det kunde inte ha kommit sämre, säger ”Titti”.

En dag får Gull-Britt ”Titti” Tingwall nog. Hon sitter inlåst på ett badrum och hör sin partner gå loss med en yxa på dörren.

Hon flyr ut genom fönstret. Ut mot friheten.

– Jag var tvungen. Min sista stund var kommen, säger Titti i dag.

I flera år var hon tillsammans med en våldsam man, berättar hon. Enligt Titti attackerade han henne med en kofot och skickade henne till sjukhus med en sprucken mjälte.

Efter att till slut ha lämnat honom blev hon hemlös.

Och Titti är inte ensam. En tredjedel av alla kvinnor som lever i akut hemlöshet kommer från våld i nära relationer, enligt Socialstyrelsen.

Men nu – efter fyra år – har Titti äntligen hopp om framtiden igen.

– Man orkar inte kämpa hela tiden. Men nu känns det som en ljusning, säger hon.

Titti tog sig ur våldsam relation

Titti är uppväxt på Södermalm i Stockholm och i Älta i Nacka. Hon har tre barn. Hon säger själv att hon förr mest levde ”ett vanligt Svenssonliv”.

– Grunden till min situation nu är att jag hade ett destruktivt förhållande. Jag hade aldrig kunnat drömma om att jag skulle hamna här utan bostad, säger Titti.

Titti säger att det är något som är allvarligt fel när det finns hemlösa i en välfärdsstat i Sverige – och tillägger att det varken är lätt att söka eller få hjälp.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Hon lever i dag på försörjningsstöd. På grund av ryggproblem har hon svårt att jobba, berättar hon. Hon har också en stor hyresskuld – efter att en exsambo vägrat lämna hennes lägenhet.

Inte heller det är ovanligt för hemlösa kvinnor.

Lever i strukturell hemlöshet

Detta har bidragit till att Titti står långt ifrån den ordinarie bostadsmarknaden. Hon lever i vad som kallas strukturell hemlöshet: hemlöshet som inte beror på social problematik, som missbruk eller psykisk ohälsa. De senaste fyra åren har hon tvingats hoppa runt mellan olika sovplatser, men hon har fått mycket hjälp av sina barn och av pappan till ett av barnen.

– Tack vare min familj har jag inte behövt sova i en trappuppgång, men det har hänt ett flertal gånger att jag vandrat runt i Stockholm om nätterna. Att jag varit ute för att inte belasta dem.

Har fått plats på akutboende

Den 6 februari i år kom så vändningen: då beviljades Titti en plats på Stadsmissionens akutboende BoKlara. Där får hon stanna till den 21 april, och efter det hoppas hon få plats på ett stödboende.

– Jag vill bara ha ett litet ställe att bo på, med tak. Det kan vara var som helst. Det är det enda jag vill. Klara mig själv. Ha mina barn, ha mitt barnbarn. En normal situation, säger Titti.

Det här är BoKlara

BoKlara är Stockholms stadsmissions dagverksamhet för hemlösa kvinnor i Stockholm. Den har öppet alla dagar i veckan.

Här går det ta en dusch, tvätta, äta frukost och lunch. Det finns också möjlighet till stöd och aktiviteter, samt tillgång till telefon och internet.

På BoKlara finns också ett akutboende med tio sovplatser, med personal dygnet runt.

BoCenter bedriver liknande verksamhet för män.

Via enheten för hemlösa i Stockholm har hon egentligen redan fått avslag på boende.

– De sa att jag var alldeles för självgående. För frisk, helt enkelt.

Men Titti är ändå hoppfull. Hon har överklagat beslutet, som ska omprövas. Hon har en tillfällig sovplats, har träffat en person som ska hjälpa henne att försöka få bort hyresskulden och hon har nära kontakt med sina barn.

Corona riskerar slå mot hemlösa

Hon är dock orolig för corona. För samtidigt som Tittis liv har tagit en vändning har viruspandemin tagit ett grepp om Sverige och världen.

– Det kunde inte ha kommit sämre, säger Titti.

Smittan riskerar att slå hårt mot landets hemlösa, som inte kan isolera sig i sina hem och som ofta saknar förutsättningar att sköta sin hygien.

– Vi märker att fler ger uttryck för en oro. De som lever i akut hemlöshet undrar vad de ska göra om de blir sjuka, vart de ska ta vägen, säger Marika Markovits, talesperson på Stockholms stadsmission.

Marika Markovits på Stockholms stadsmission berättar att de jobbar med att informera de hemlösa om corona, och lägger extra fokus på att tillgodose basbehov.
Foto: Jenny Lagerqvist / Jenny Lagerqvist

Det finns inga bekräftade fall av covid-19 bland Stockholms hemlösa, men enligt Marika Markovits utgör de en riskgrupp.

– När du har levt en längre tid i hemlöshet påverkas den fysiska hälsan, och livslängden för människor i hemlöshet är flera år kortare än medellivslängden i samhället. Så rent hälsomässigt är det här en riskgrupp. De har ofta underliggande sjukdomar som inte alltid är kända, säger hon.

Stockholms stad försöker förhindra spridning bland annat genom att låta de hemlösa stanna längre på härbärgen och akutboenden.

– Skulle någon av deltagarna på våra akutboenden bli sjuk kan man vara på sitt rum och få mat levererad till dörren. Skulle det bli ett akut läge ska självklart vården kontaktas, säger Marika Markovits.

Titti: ”Många är livrädda”

Titti berättar att hon märker av corona på flera sätt. Personalmässigt på boendet, i form av att det är folktomt på stan och på att kvinnor som vanligtvis inte brukar söka hjälp nu kommer till BoKlara.

– Många är livrädda, säger hon.

Hon fortsätter:

– De som kommer utifrån, man vet inte var de har varit. Var de har suttit, vilka människor de har träffat. Det är en diskussion som uppstår. Är man hemlös har man oftast inte pengar att gå på toaletten så det är svårt att hitta någonstans att sköta hygienen. Man går från ett buskage till en matplats, det säger sig ju självt att det är ohygieniskt och hjälper till med corona.

Hemlöshet i Sverige

Över 33 000 personer lever i hemlöshet i Sverige, enligt Socialstyrelsens senaste rapport från 2017.

Myndigheten har fyra definitioner av hemlöshet: Akut, institutionsvistelse och stödboende, långsiktiga boendelösningar samt eget ordnat kortsiktigt boende.

2017 hade antalet personer i akut hemlöshet ökat, särskilt antalet kvinnor. En tredjedel av kvinnorna i akut hemlöshet kom från våld i nära relationer.

En del kommuner gör egna, regelbundna mätningar, men de kan ha andra definitioner av hemlöshet än Socialstyrelsen.

I Stockholms senaste kartläggning, i september 2018, var 2 439 personer hemlösa. En tredjedel var kvinnor.

Kvinnor tros vara överrepresenterade i den strukturella hemlösheten i Stockholm.

Strukturell hemlöshet innebär att en person utan social problematik inte kan ta sig in på bostadsmarknaden. Den typen av hemlöshet har, enligt Stadsmissionen, vuxit de senaste 10-15 åren.


Källor: Socialstyrelsen, Stockholms stad, Stadsmissionen 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Stefan Löfven: ”Kommer bli värre innan det blir bättre”

Statsminister Stefan Löfven svarar på kritiken efter att corona konstaterats på flera äldreboenden: ”Kommer bli värre innan det blir bättre”.