Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare testkoordinatorn: Borde testat bredare tidigt

Före detta statsepidemiologen om Sveriges strategi och smittspridningen.
Harriet Wallberg, före detta nationell koordinator för coronatesterna i Sverige.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige har inte gjort tillräcklgit för att utöka testerna för covid-19, menar Wallberg.Foto: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Socialminister Lena Hallengren (S).Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige har inte gjort tillräckligt för utöka coronatesterna – och borde ha testat brett tidigare.

Det anser Harriet Wallberg, tidigare nationell testkoordinator.

– Framför allt borde vi ha testat bredare på äldreboenden, säger hon till TT.

I våras utsåg socialminister Lena Hallengren, S, Harriet Wallberg till nationell testkoordinator. Under tre veckor i våras undersökte hon var problemet låg – varför inte regionerna i Sverige fick till en bredare testning av misstänkt coronasjuka.

Hon pekade bland annat på bristande logistik och en decentraliserad vårdorganisation.

Och hennes slutsats var tydlig:

– Testa bredare. Människor med symtom bör testas, de som är positiva bör isoleras och vi bör smittspåra för att få ner smittan.

Harriet Wallberg om coronatester

I en intervju med TT upprepar Harriet Wallberg budskapet.

– Jag är av uppfattningen att vi borde hållit kvar vid en bred testning och smittspårning och byggt upp kapaciteten mycket tidigare. Framför allt borde vi ha testat bredare på äldreboenden. Där hade testningen varit ett viktigt verktyg för att skydda den riskgruppen, säger hon.

Hon säger också att de svenska myndigheterna inte lyckades växla upp för att utöka testningen tillräckligt snabbt. Den 31 maj diskuterade hon sina slutsatser med Lena Hallengren.

”Jag föreslog en ändring av strategin”

– Jag föreslog en ändring av strategin: att testa brett och testa alla med symptom oavsett prioritetsgrupp. Vi måste isolera dem som är positiva och börja smittspåra igen. Särskilt inom äldreomsorgen, säger Harriet Wallberg till TT.

Men först den 11 juni var regeringen och Sveriges kommuner och regioner överens om hur detta skulle gå till.

I dag testas 60 000 personer i veckan i Sverige, enligt TT – nästan dubbelt så mycket som sista veckan i maj.

– Så här i backspegeln måste man ställa sig frågan varför vi inte gjort detta tidigare, säger Wallberg, till nyhetsbyrån.

Antalet coronafall ökar i 36 stater – minskar bara i två.