Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Testkritiken: ”I andra länder får man till det”

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi, tycker att det är tydligt hur samordningen ”inte verkar fungera” kring testerna i Sverige.
Foto: JANERIK HENRSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En kvinna testas för coronaviruset i Nederländerna.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Epidemiologidoktorn Emma Frans är kritisk till den senaste tidens testförvirring.

Hon säger att de uteblivna testerna får flera negativa konsekvenser – bland annat kring viktiga siffror om smittspridningen.

– Det verkar ju brista någonstans, i andra länder får man till det, i Sverige får man inte det.

De 100 000 genomförda coronatesterna, som varit regeringens mål, har lyst med sin frånvaro i veckan. Förra veckan testades knappt 30 000 personer i Sverige.

Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi, tycker att det är tydligt hur samordningen ”inte verkar fungera” kring testerna i Sverige.

– Jag vet inte exakt var det brister, men om man säger att man ska testa 100 000 i veckan och de här nya grupperna, så uppstår det så klart mycket diskussioner när man inte gör det.

Hon säger att hon blev imponerad av hur antalet vårdplatser utökades snabbt, men att det nu är testningen som ser ut att halka efter. 

– Man ska ha en beredskap kvar, men man kanske också måste tänka, vad gör vi nu? Vad satsar vi resurserna på? Och verkligen få till den här provtagningen.

”Varit väldigt mycket oklarheter”

Enligt Emma Frans är det viktigt med fler tester ur många aspekter. Dels tror hon att fler till exempel följer rekommendationerna om de får bekräftat att de bär på viruset, och dels är informationen viktig för att förstå sjukdomen.

– Vi ligger ändå tidigt i epidemin jämfört med andra länder så vi kan ju också få kunskap för att hjälpa andra. Jag upplever också en frustration från individer, som inte får veta om de har corona eller inte.

Hon säger att fler coronatester också skulle kunna innebära mindre bortfall på grund av sjukfrånvaro och bidra till mer exakta siffror kring smittspridningen i Sverige, där det i nuläget varit mycket spekulationer och matematiska modeller. 

– Det har varit väldigt mycket oklarheter kring hur många som haft smittan, och ju mer data man får in i de här modellerna, desto bättre prognoser kan man göra.

Som helhet tror Emma Frans att de uteblivna testerna påverkar svenskarnas förtroende i coronapandemin.

– Om man säger att man kan göra 100 000 tester i veckan så är det viktigt att man får till det. Det skapar en hel del känslor av att man inte har resurser eller att man inte gör det som man borde göra. Den här otydligheten tror jag påverkar förtroendet negativt.

Nya beskedet från region Stockholm om testerna

Sjukvårdsdirektörens i Stockholm Björn Erikssons nya besked om coronatester.