Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Testkapaciteten ska öka till 100 000 i veckan

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Karin Tegmark Wisell.
Foto: Lena Katarina Johansson / Folkhälsomyndigheten
Här tas coronapatienter emot på universitetssjukhuset i Uppsala.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Sverige coronatestar i dag färre än många andra länder.

Men inom några veckor ska kapacitet öka till upp till 100 000 tester i veckan, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten i ”Agenda” i SVT.

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag samordna en nationell strategi för att öka antalet coronatester. 

Många aktörer vill nu hjälpa till att bygga upp systemet, säger Karin Tengmark Wisell, chef för Folkhälsomyndighetens avdelning för mikrobiologi, i SVT:s ”Agenda”.

Flera av de nya initiativen har som målsättning att vara i gång med tester redan under nästa vecka.

– Sedan tar det en viss tid att bygga upp den här kapaciteten. Men vår förhoppning är att redan inom några veckor så kan man öka ut förmågan rejält, säger Karin Tegmark Wisell.

– Inom några veckor kanske så mycket som 100 000 i veckan.

Ett skäl till att man vill utöka testningen är att fler personer som har samhällsviktiga arbetsuppgifter kan fortsätta att jobba även vid lättare symtom på förkylning.

I dag tas 12 000–13 000 coronatester i veckan i Sverige. Kapaciteten är 40 000 tester i veckan men enligt Folkhälsomyndigheten måste det finnas en överkapacitet så att man alltid har kapacitet att kunna testa dem som är sjuka.

Många testar mer

I många andra länder, som Tyskland, Danmark, Schweiz och Österrike testar man betydligt mer. I Norge har man testat omkring sex gånger så många som i Sverige i förhållande till folkmängden, enligt Worldometers statistik. Sveriges statistik släpar dock efter något eftersom Folkhälsomyndigheten inte har uppdaterat sina siffror på en vecka.

I ”Agenda” får Karin Tegmark Wisell också frågor om varför kurvan över antalet döda är brantare i Sverige än i exempelvis Norge och Danmark.

Hon säger att skillnaden främst beror på att Sverige i större utsträckning än grannländerna har smittade bland de äldre, som tenderar att bli mest sjuka.

– Får man in sjukdomen i de äldre åldersgrupperna, då får man ett högt antal döda. 

90 kommuner har haft bekräftade eller misstänkta fall av coronasmitta på äldreboenden.

– Det har ju införts hårda rutiner på äldreboenden, men vi måste fortsatt titta på varför har man smittan där inne?

Inget svar om skyddsutrustning på äldreboenden

Världshälsoorganisationen WHO har nyligen slagit fast att personer utan symptom kan smitta andra med corona. Röster har därför höjts för att det krävs mer kraftfulla åtgärder för att stoppa smitan på äldreboenden än att personal ska stanna hemma om de är sjuka.

Virologen och författaren Lena Einhorn skrev den 4 april i en debattartikel i Expressen att skyddsutrustning måste börja användas av dem som arbetar med äldre.

”Om man inte vet vem som är smittad måste man agera därefter, ute i samhället, och i relation till de mest utsatta.”

Folkhälsomyndigheten bedömer fortsatt att smittan från symptomfria personer är mycket begränsad. Karin Tegmark Wisell ger i ”Agenda” inget besked om huruvida exempelvis munskydd ska börja användas i äldreomsorg och hemtjänst.

Varnar för falska säkerheten med att använda handskar.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.