Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Testkaos efter höga smittan: ”Ansträngt”

Professorn: ”Ingen kommer klara sig från omikron”.
Trycket på PCR-tester runtom i landet är högt och på flera håll har testkiten tagit slut.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
I de regioner där det fortfarande går att testa kan det dröja upp till fyra dagar för att få ett testsvar.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
”När efterfrågan på provtagning är så stor är det viktigt att vi ser till att det finns provtagning till de som mest sannolikt är smittade. Därför minskar vi tillfälligt på provtagningen för symtomfria”, säger smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund i ett pressmeddelande.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Trycket på PCR-tester runtom i landet är högt och på flera håll har testkiten tagit slut.

I de regioner där det fortfarande går att testa kan det dröja upp till fyra dagar för att få ett testsvar.

– Det är ansträngt men vi gör allt vi kan för att genomföra testerna, säger Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland.

Under veckan har flera regioner larmat om ett enormt tryck på provtagningen. ABC labs som analyserar prover från 13 regioner satte upp ett maxantal för testerna då kapaciteten på labben inte räckte till, enligt Ekot.

Region Dalarna har meddelat att de i i nuläget råder brist på analyskapaciteten i länet. 

De uppmanar invånare som uppvisar symtom att stanna hemma och avstå från provtagningen tills vidare då de i stället vill prioritera provtagning av vård- och omsorgspersonal.

Även region Västerbotten har varnat för att testkapaciteten är överskriden och att alla invånare inte kommer kunna PCR-testas. De kommer också att prioritera vård- och omsorgspersonal i stället. Något som Region Jönköpings län också gör för tillfället.

”Det är ansträngt”

I storstadsregionerna är trycket på testningen också rekordhögt. 

Enligt Jan Kihlhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i region Västra Götaland, har testkiten tagit slut på vissa platser i Göteborgsområdet. Men i det stora har regionen tillräckligt med tester för att möta efterfrågan. 

– Den korta sammanfattningen är att det är ansträngt. Det är väldigt höga volymer, det är hög sjuklighet i samhället och det är stor andel positiva, men vi har inte avrått folk från att testa sig på något sätt. Vi försöker hålla öppet, säger han.

– Det har tagit slut på vissa ställen. Vi räknar med att det finns men är inte säkra på att det räcker helt och hållet. Vi försöker skala upp i den takt det går för att producera mer kit.

Kihlhamn säger också att det finns snabbtester och antigentester att tillgå om PCR-testerna skulle ta slut.

– De har tillräcklig känslighet för att vissa smitta och sjukdom. Då finns den möjligheten, även om vi vet att det är mer arbetskrävande för personalen. 

Testa dig bara med symtom

Region Stockholm ser ännu inte att PCR-testerna skulle vara på väg att ta slut. Däremot är efterfrågan väldigt stor vilket sätter hög press på kapaciteten.

– Vi ökar hela tiden vår testkapacitet för att möta den stora efterfrågan, säger Marcus Hagström, pressekreterare på Region Stockholm.

Enligt honom tar det mellan 32 till 44 timmar att få svar på ett PCR-test. 

På onsdagen meddelade regionen i ett pressmeddelande att man tillfälligt ändrar rekommendationerna och att endast de som uppvisar symtom bör provta sig.

Kan tvingas vänta flera dagar på test

Även region Skåne och region Östergötland känner av det enorma trycket på testerna. 

I Skåne kan det till och med ta flera dagar innan man ens får tillgång till ett testkit. 

– I rådande läge måste man tyvärr vänta flera dagar innan man kan få tillgång till sitt test för att lämna prov, säger Richard Davidsson, ansvarig för egenprovtagningen i Region Skåne i en kommentar.

I Östergötland kan det ta upp till fyra dagar innan ett svar från PCR-testet kan komma. 

– Helheten är att det är gott om testkit i länet, även om det finns vissa orter där det börjar ta slut, säger Andreas Käll, verksamhetsområdeschef i region Östergötland, och fortsätter: 

– Det är ansträngt men vi gör allt vi kan för att genomföra testerna.

Nya restriktionerna i Sverige

Regeringen inför nya restriktioner från och med onsdag.