Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Testet godkänns: Få svar om du har corona inom en kvart

Positiva forskningsresultat kan lyfta börsen.
Testet ”The BD Veritor™ System for Rapid Detection of SARS-CoV-2” säljs i USA sedan i somras.Foto: Becton Dickinson / Becton Dickinson
Läkare testar en coronapatient.Foto: ROB ENGELAAR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ett nytt coronavirustest som get resultat inom 15 minuter har godkänts för användning av EU.

Medicin-teknikföretaget Becton Dickinson and Co säger att testet väntas bli tillgängligt på den europeiska marknaden i slutet på oktober.

Testet ”The BD Veritor™ System for Rapid Detection of SARS-CoV-2” säljs i USA sedan i somras.

I dag, onsdag, meddelar Becton Dickinson, att man fått tillåtelse att sälja testet i europeiska länder som accepterar EU:s CE-märkning.

– Det är verkligen en banbrytande introduktion, säger Fernand Goldblat, Becton Dicksons Europachef för diagnostik, till Bloomberg.

Svar inom 15 minuter

Enligt Becton Dickson, ett multinationellt amerikanskt medicin-teknikföretag, tas ett prov i näsan, som sedan analyseras inom 15 minuter.

Testet har 93,5 procents exakthet när det kommer till att identifiera positiva svar, och 99,3 procents exakthet när det kommer till att korrekt identifiera negativa svar, enligt företaget.

I USA säljs analyseringsdosorna för 250 till 300 dollar – motsvarande cirka 2 250 till 2 700 svenska kronor – och själva testen för 20 dollar styck – cirka 180 kronor.

Fernand Goldblat säger att man väntas kunna producera åtta miljoner test per månad från oktober, och 12 miljoner per månad från mars 2021.

Här är coronareglerna som gäller nu

Regeringen öppnar för glest sittande publik om 500 personer – om smittläget tillåter det.