Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Teorin om superspridare – de borde vaccineras först

Folkhälsymyndighetens generaldirektör Johan Carlsson svarar på hur vaccineringen mot coronaviruset kan gå till.
Johan Brun
Foto: GunillaLundstrom
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Trängsel i Rålambshovsparken, Rålis i Stockholm den 29 maj 2020.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Tio procent av alla coronasmittade kan stå för hela 80 procent av den totala smittspridningen – och superspridarna är ofta yngre personer. 

Det uppger Johan Brun, läkare och medicinskt sakkunnig på Lif, som därför ifrågasätter Folkhälsomyndighetens val att vaccinera äldre personer först.

– Problemet med det är att man riskerar att förlänga pandemin, säger Johan Brun.

Men generaldirektör Johan Carlson slår tillbaka.

Johan Brun är läkare och senior medicinsk sakkunnig på läkemedelsindustriföreningen Lif, med en bakgrund på företagen Astra Zeneca och Pfizer. 

Han anser att rapporter som pekar på att unga människor står för den största smittspridningen kan tala för att ett alternativ vore att vaccinera den yngre befolkningsgruppen före de äldre, för att snabba på minskningen av fortsatt smittspridning i samhället.

– Ingen ifrågasätter att man prioriterar sjukvårdspersonal, men för nummer två finns olika alternativ. Folkhälsomyndigheten väljer nu att skydda de äldsta och sköra, enligt grundlogiken att de riskerar att bli svårt sjuka. Problemet med det är att man riskerar att förlänga pandemin, säger Johan Brun.

”Påverkar samhällsekonomin”

Först framåt hösten väntas vaccinet rullas ut till andra delar av befolkningen. Enligt Johan Brun växer nu en debatt i Europa om man bör fokusera på individer eller samhället i stort, med väldigt olika konsekvenser som följd.

– Smittan sprids framför allt av individer mellan 20 till 40-åringar, unga och medelålders personer som är ute i samhället. Det är också de som inte längre kan gå till jobbet, som exempelvis arbetar på restauranger och teatrar som tvingas hålla stängt. Det påverkar samhällsekonomin negativt.

Om man i stället väljer att börjar vaccinera unga personer kommer de inte kunna föra smitta vidare och de äldre personerna kommer då skyddas per automatik, resonerar Johan Brun. 

– De skulle då få en fördel av vad man kallar för ett flockskydd. Om viruset försvinner bland grupperna ute i samhället kan det inte heller komma in på äldreboenden. De gamla sitter inte och smittar varandra, utan smittan kommer utifrån och in.

– Sedan är det en balansgång förstås, och gör man inte på det ena sättet får man skäll för att man ”offrar” folk. Det är en känslig fråga, och det har jag respekt för, säger han.

Superspridare ökar smittan

Ytterligare en faktor i ekvationen är så kallade superspridare, anser Johan Brun. Enligt honom tyder mycket på att det är bland den yngre befolkningen som vi hittar superspridarna. Dessutom uppges en betydande andel vara asymtomatiska, alltså smittade utan symtom.

– Rapporterna har varit entydiga. Runt tio procent av alla smittade står för 80 procent av smittspridningen. Hela den explosiva utvecklingen i USA tycks ha startat när en superspridare gick på konferens i Boston, och det finns flera exempel från fester och evenemang runtom i världen.

När Nyhetsbyrån TT ställde frågor om superspridare i början av november svarade Anders Tegnell att Sverige har haft få superspridar-evenemang, även om det var en ”viktig aspekt att hålla koll på”. Enligt statsepidemiologen visade Folkhälsomyndighetens preliminära uppgifter om utbrotten att de omfattat ganska få personer.

– Det är konstigt, när land efter land redovisar det här fenomenet, säger Johan Brun.

– Jag vet inte vad Folkhälsomyndigheten har för underlag, men i Sverige har man å andra sidan valt att prata om klusterspridning och lokala utbrott, ibland begränsade till stadsdelar. Jag har svårt att tro att Sverige skulle vara en särart.

Folkhälsomyndigheten invänder

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson avfärdar dock resonemanget om att unga personer bör vaccineras före de äldre, även om yngre står för en större del av smittspridningen.

– Det faller på att vi inte vet hur stor effekt de här vaccinen har på smittspridningen. I första hand riktar vi in oss på att skydda de sårbara, och sedan arbeta oss nedåt beroende på hur stor risk det är för individerna, för att sedan komma till en brytpunkt där man kanske kan se en effekt på pandemin av vaccinet. 

– Man kan inte ta en liten grupp och tro att då slutar smittspridningen, då krävs ganska stora volymer. Jag är övertygad om att det är en felaktig tanke att börja vaccinera enstaka grupper, då har vi fortfarande stora risker kvar för de som kan drabbas av allvarlig sjukdom, säger Johan Carlson.

FAKTA: DETTA SKAPAR EN SUPERSPRIDARE

Redan i april kom en studie som visade att blott 10 procent av alla patienter stod för 80 procent av smittspridningen. I slutet av september visade en annan studie, publicerad i tidskriften Science, att 8 procent av de infekterade fallen låg bakom 60 procent av alla sekundära fall och att en övervägande majoritet, 70 procent, inte förde smittan vidare överhuvudtaget.

Varför blir vissa superspridare, men inte andra? En förklaring kan vara att viruset mestadels sprids genom så kallad droppsmitta. Men under vissa omständigheter kan spridningen ske med hjälp av aerosoler i stället, det vill säga mycket mindre droppar som kan transporteras längre sträckor och över ett större område – och det finns studier som tyder på att denna typ av smittspridning är den som dominerar när smittan förs vidare i kluster, som vid en superspridarhändelse.

Individuella egenskaper kan också ha betydelse. Vissa personer har helt enkelt mer virus under en längre tid än andra, kanske på grund av skillnader i personernas immunsystem. Det kan också ha med andningen att göra. En studie från förra året visade att vissa friska försökspersoner andas ut betydligt fler partiklar i luften än andra. Människors beteenden har också betydelse, om du har många eller få sociala kontakter.

Tajmingen är också viktig. Patienter med covid-19 är som mest smittsamma under en kortare tid. Risken för smitta är också mycket större inomhus än utomhus, men om tajmingen är den rätta kan en till synes helt beskedlig social sammankomst, som en konsert eller körsång, förvandlas till ett ”superspreading event”.

Källa TT

Krav på vaccin vid internationella resor kan bli verklighet. Flygbolag i Australien har redan börjat titta på hur det ska gå till.
Det finns tre vaccin som är på gång till Sverige. Det är vaccin från tre olika läkemedelsföretag, AstraZeneca, Pfizer och Johnson & Johnson. Men det är fortfarande oklart exakt när vaccinen kan bli tillgängliga i Sverige. Dock verkar alla tre fungera, som det ser det ut så här långt. Och det är positivt, enligt vaccinforskaren Matti Sällberg vid KI.