Teorin: Förlorat smak- och luktsinne kan vara corona

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Studier i Kina, Italien och Sydkorea visar att förlorat luktsinne kan vara ett symtom på covid-19.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Framför allt är de yngre personer som bara får dessa symtom.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Att tappa smak- och luktsinne kan vara ett tecken på du har smittats av coronaviruset.

Det menar forskare i Storbritannien som tagit del av studier i Kina, Sydkorea och Italien.

Framför allt gäller det yngre personer som på grund av de milda symtomen inte vet om att de bär på smitta och därför blir ”dolda smittobärare”, skriver Business Insider.

Flera rapporter om coronaviruset har nu visat på att en del av de som smittas, i synnerhet yngre personer, kan få milda symtom som kan göra det svårt att veta att man ens bär på viruset.

Men experter inom otorhinolaryngologi, de vill säga öron-näs- och halssjukdomar, har studerat rapporter från Kina, Sydkorea och Italien, som visar att just avsaknad av lukt och smak kan vara ett covid-19-symtom. 

Enligt rapporterna har en tredjedel av de som testat positiv i uppgett att de tappat luktsinnet. I Sydkorea, där ett väldigt stort antal personer har testats, uppgav 30 procent att upplevde detta symtom.


Visar inga andra symtom

Många av de personer som tappat lukt– och smaksinne ska varken ha fått feber eller.

Den brittiske professorn Nirmal Kumar säger till Sky News att det främst handlar om yngre människor.

– Många yngre patienter får inte de typiska symtomen som hosta eller feber, utan i stället förlorar de kanske bara lukt– och smaksinnet, vilket tyder på att viruset lägger sig näsan.

Enligt de brittiska experterna bör alla som känner att de tappar förmågan att känna smak eller lukt bör isolera sig i minst sju dagar.


Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.