Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

21 nya dödsfall i corona rapporterade

Ny studie visar: T-celler kan finnas kvar i 17 år.
Johan Carlson, generaldirektör, Folkhälsomyndigheten.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hans-Gustaf Ljunggren, professor i infektionsmedicin vid Karolinska institutet.Foto: Ulf Sirborn / Fotograf Ulf Sirborn, tel 0720-461654
Kroppens T-celler kan ge en immunitet mot coronavirus – i 17 år.Foto: Marijan Murat / TT NYHETSBYRÅN / DPA
På akuten på Karolinska universitetssjukhuset har många coronapatienter kommit in i väntan på att flyttas till andra avdelningar.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Folkhälsomyndighetens uppfattning är att man inte ska behöva ha andra människor nära när man reser.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

27 nya dödsfall har inrapporterats i Sverige det senaste dygnet och enligt Folkhälsomyndigheten ser kurvan ”gynnsam ut”.

Samtidigt kommer uppgifter om att kroppens T-celler kan ge en immunitet mot coronavirus – i 17 år.

De finns fortfarande kvar hos personer efter Sars-epedimin, visar en ny studie som publicerats i tidskriften Nature.

– Det här resultatet är väldigt spännande, säger Hans-Gustaf Ljunggren, professor i infektionsmedicin vid Karolinska institutet.

”Likt Sars-viruset”

Under sommaren har det publicerats två studier om att antikroppar för covid-19 kan försvinna på några månader.

Nu har forskare studerat 23 personer som insjuknade i Sars-epedimin 2003. Personernas T-celler finns fortfarande kvar, 17 år senare.

– Det virus vi infekterats med nu, sars-cov2, är likt det tidigare Sars-viruset, så det väcker ju vissa förhoppningar om att vi ska få ett mer bestående T-cellssvar även efter den här infektionen. Men det återstår att se, säger Hans-Gustaf Ljunggren, professor i infektionsmedicin vid Karolinska institutet.

Reagerade även mot det nya viruset

Studien, som publicerats i Nature, visar att personernas T-celler även reagerade mot det nya coronaviruset. 

– De ser en viss korsreaktivitet. Det är möjligt att de som infekterades med Sars också har ett visst skydd mot den här infektionen, även om det måste studeras mer, säger Hans-Gustaf Ljunggren och fortsätter:

– Det är också intressant att många förkylningsvirus också är en typ av coronavirus. Frågan är om någon av dem skulle kunna ge någon form av korsreaktivitet mot sars-cov-2, vilket man spekulerar kring i den här artikeln. Men det är för tidigt att säga om så kan vara fallet.

Forskarna vet i nuläget lite om hur T-cellssvar för coronaviruset fungerar, och hur länge det består. Just nu pågår en studie om just detta vid Karolinska institutet.

I studien har hittills 200 personer undersökts 200. Resultatet visar att ungefär dubbelt så många utvecklat T-celler jämfört med dem som utvecklat antikroppar.

Fortfarande vet ingen om antikroppar eller T-celler innebär en fullständig immunitet för covid-19. 

 

Per Follin: Då ska munskydd användas.
Så skiljer sig tester mellan antikroppar och T-celler.
Immunitet mot covid-19 kan vara större än antikroppstesterna visar.