Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnells varning för mutationen

Norge har en större klustersmitta av den nya mutationen av coronaviruset, som först upptäcktes i Storbritannien innan nyår, sade Anders Tegnell på tisdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten.
Bild från Stockholm.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

De muterade coronavarianterna forstätter sprida sig i samhället. Totalt 95 fall av den brittiska varianten har upptäckts – en tredjedel saknar resekoppling.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att det kan bli den dominerande varianten och säger att man inte vet hur många fall som faktiskt finns i Sverige.

– Den tar över, säger han på dagens pressträff

De två kända mutationerna från Sverige fortsätter att breda ut sig i samhället. Ytterligare fall av såväl den brittiska- som sydafrikanska varianten har uppdagats.

– Det är hög sannolikhet att vi hittar fler fall när vi letar mer. Det gör alla andra länder, säger statsepidemiolog Anders Tegnell

Totalt 95 fall av en brittiska varianten har konstaterats varav en tredjedel, 29 fall, saknar resekoppling. För den Sydafrikanska varianten har 3 upptäcks, alla med resekoppling. 

Tegnell ser ingen smittspridning av det slaget som nu sker i Danmark och Storbritannien, men varnar för att den brittiska mutationen kan knuffa undan tidigare coronavirus som den huvudsakliga varianten även i Sverige.

– Kanske kommer det att vara den som dominerar så småningom, säger han.

– Den tar över, det är det som är den tydliga skillnaden. Så det är viktigt att komma ihåg att samma åtgärder gäller för den här stammen, säger Tegnell.

En av hundra positiva tester kollas

I Sverige sekvenseras endast en procent av positiva coronatest för att leta efter den brittiska mutationen. Tegnell menar att antalet bekräftade fall trots detta inte är missvisande.

– Den hade gjort det om de var slumpmässigt utförda, men det är de inte. Utan sekvenseringen är gjord runt personer som man vet är smittade, säger han.

– Den slumpmässiga sekvenseringen har inte hittat några fall, fortsätter han.

Tegnell säger samtidigt att han önskar att kapaciteten för sekvensering ökar i regionerna. 

Tegnells oro för norska klustersmittan

Flera experter har varnat för att antalet fall av den brittiska mutationen kan vara långt många fler i Sverige än i Norge.

– Varken vi eller Norge vet egentligen hur många fall vi har i samhället, säger Tegnell.

Tegnell menar att det finns en stor skillnad länderna emellan.

– Den stora skillnaden mot Norge är att de har en stor klustersmitta, och en utveckling som vi inte har i Sverige. 

– Det är därför vi ser att det finns en anledning att begränsa resandet till Norge så att inte klustret slår över och börjar spridas här, säger Tegnell.

Nästan 200 000 vaccinerade

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sin statistik över antalet vaccinerade – just nu 192 700 är vaccinerade. 

– Vaccinet kommer på sikt vara det bästa verktyget mot pandemin, säger Tegnell

Trots att vaccinationerna har varit i gång i snart en månad så ligger fortfarande ett antal regioner efter i registreringen av antalet vaccinerade. Men från och med torsdag kommer vaccinationer att redovisas på lokal och regional nivå i den så kallade ”vaccintrackern”.

– Det är det nationella vaccinationsregistret vi använder för att följa vaccinationernas effekt över tid i olika grupper av befolkningen, och i befolkningen som helhet, säger Anders Tegnell.

Så många har vaccinerats

Totalt 192 700 vaccindoser utdelade.

Fram till 10 januari hade cirka 80 000 personer vaccinerats.

Mellan 10 januari och 17 januari hade man gett 67 000 doser.

Mellan 17 januari och 26 januari har man gett 45 700 doser

Osäkert om vaccinering hindrar spridningen (Från 19 januari)