Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnells vädjan om sportlovet: ”Avråder”

Region Stockholm: "Får en symtom måste hela familjen isoleras"
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilder på sportlovsfirare på Isaberg.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilder på sportlovsfirare på Isaberg.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Folkhälsomyndigheten fortsätter att se med oro på virusutvecklingen och uppmanar till stor försiktighet under sportlovet.

– Känner man sig inte trygg i att det går att genomföra resan på ett smittsäkert sätt avråder vi bestämt från att man genomför en sådan resa, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Den nedgång som synts under ett antal veckor är bruten – inte bara i Sverige utan på global nivå, säger Anders Tegnell under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

Det är ett orosmoment, konstaterar han, och lägger till att det finns antydan till samma utveckling även på EU-nivå.

– Nu börjar det vända upp igen. Det är uppenbart att vi har en besvärlig situation med stora risker de närmaste veckorna.

Sportlovet

Med anledning av sportlovet som pågår i en del av landets kommuner så uppmanar Tegnell återigen sportlovsfirare att resa säkert och undvika nya kontakter.

– Det är viktigt att de genomförts på ett smittsäkert sätt, säger han och fortsätter:

– Du måste tänka på att du måste kunna isolera dig om du blir sjuk.

Utöver det ska man agera som om man vore i sin hemkommun – skapa inga nya kontakter och undvik trängsel, understryker Tegnell.

– Känner man sig inte trygg i att det går att genomföra resan på ett smittsäkert sätt avråder vi bestämt från att man genomför en sådan resa.

Han påminner även om vad som gäller för personer som återvänder till Sverige efter en utlandsresa – man ska testa sig direkt när man kommer hem, och återigen på dag fem.

– Det är viktigt att också hålla sig hemma de första sju dagarna, eftersom det första testet inte kan garantera att du inte har smittats utomlands, säger Anders Tegnell.

Se också:

Folkhälsomyndighetens generaldirektör om när restriktionerna kan släppas.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.