Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tegnell: Grönt ljus för sportlov i fjällen

Statsepidemiologen ger sin syn på svenskarnas resor och vad man ska tänka på när man kommer till skidorten under sportlovet.
Anders Tegnell
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Åre i april.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förra året bidrog sportlovet till spridningen av coronaviruset i Sverige.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell tror inte att årets fjällresor driver på smittan ytterligare.

– Vår bedömning hittills är att om man hanterar sportlovet som vi gjorde över jul så kan det fungera bra.

Ska du åka nånstans under sportlovet?

På torsdagen publicerade Folkhälsomyndigheten nya råd inför de stundande sportlovsveckorna i Sverige. Myndigheten betonar vikten av att begränsa nya kontakter, undvika trängsel och resa på ett smittsäkert sätt.

I en intervju med Expressen utvecklar Anders Tegnell sina rekommendationer inför sportlovet.

– Begränsa resandet så mycket som möjligt. Se till att resa med säkra transportmedel, gärna egen bil men åtminstone bokad transport så man inte trängs på resan dit, och när man kommer fram att man har ett eget boende med den familj man reser med. Se till att inte vara ute och röra sig i områden med mycket folk, utan håll avstånd och lev i den lilla bubbla man gör i vanliga fall, säger Anders Tegnell.

Förra året hade sportlovet en stor betydelse för smittspridningen. Hur ser du på risken att smittan ökar under årets sportlov?

– Sportlovet hade en stor betydelse för det var då många svenskar var ute och reste och kom hem med viruset. Nu har vi en helt annan situation. För det första kommer inte så många resa utomlands, för det är väldigt komplicerat och många skidorter nere i Alperna är stängda. Under julperioden hade vi också rätt mycket resande upp till fjällen, och det kunde genomföras på ett bra och klokt sätt, väldigt välplanerat, och det gav inte så mycket ökad smittspridning. Vår bedömning är att det nog går att hantera även sportloven på det viset.

Anders Tegnell stänger dock inte dörren för nya restriktioner inför sportlovet.

– Det beror helt och hållet på hur utvecklingen ser ut. Nu ser utvecklingen rätt positiv ut för tillfället, men det beror också på hur det går med den nya varianten och sådant. Det här är hela tiden ett rörligt mål, vi har vant oss vid att det inte går att lova vad som händer om två-tre veckor. 

Se också:

Ändrar i prioriteringsordningen • 264 000 har fått vaccin