Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FHM: Ser tecken på ökad smittspridning

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndigheten.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

En mild influenssäsong kan vara orsaken bakom Sveriges höga dödsiffror, menar statsepidemiolog Anders Tegnell. 

– Dör många i influensa på vintern så dör färre i värmeböljor nästa sommar. I det här fallet var det covid-19 som fick många att avlida, säger han i en intervju med Dagens Nyheter

Karin Tegmark Wisell säger nu att det skulle kunna finnas tecken på en ”långsam uppgång” av coronasmittade i Sverige.

Sverige ligger på plats 11, tillsammans med USA, över länder med flest dödsfall per en miljon invånare. Det visar en färsk rapport från Världshälsoorganisationen, WHO. 

I Sverige har kurvan mattats av, efter höga toppar under våren och sommaren. Samtidigt som stora delar av världen forsätter att se en ökning – i dödsfall och antal smittade. 

Medelvärdet den senaste veckan i Sverige är 226 nya fall per dag.

– De senaste veckorna har det anmälts ett något antal fler för varje vecka, sa Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell på torsdagens presskonferens och fortsatte:

– Det skulle kunna vara ett tecken på en långsam uppgång, men det är fortfarande svårt att dra några säkra slutsatser om vart vi är på väg.

Hög överdödlighet

Enligt Anders Tegnell kan det finnas en förklaring till Sveriges höga dödstal hittills: Fjolårets milda influensasäsong.

– Dör många i influensa på vintern så dör färre i värmeböljor nästa sommar. I det här fallet var det covid-19 som fick många att avlidna, säger han. 

Tegnell pekar på att både Norge och Finland hade betydligt fler influensafall, än vad Sverige hade. Två länder som i nuläget har mindre än 400 dödsfall var.  

– Det man nu har sett är att de länder som har haft en ganska låg dödlighet i sina influensor de sista två, tre åren, som Sverige, har en väldig hög överdödlighet i covid-19. Medan de som hade en hög influensadödlighet, som Norge, under de sista två vintrarna, de har ganska låg covid-dödlighet. Samma tendens har setts i flera länder. Detta är kanske inte hela förklaringen men en del av den.

Samtidigt som Sverige luckrar upp restrektioner, exempelvis besöksförbudet på äldreboenden, ökar smittan i världen. Förra veckan konstaterade WHO den högsta siffran hittills på antalet bekräftade fall under ett dygn. 

Anders Tegnell tror dock inte att ökningen kommer att påverka Sverige, samtidigt har han svårt att svara på frågan om hur dödligt corona är. 

– Vi i Sverige klassificerar människor som avlidna i covid-19 när de dött med sjukdomen men inte nödvändigtvis av sjukdomen, säger han.

Minst sju personer har avlidit efter att ha smittats av coronaviruset. Utbrottet hade sin början på det numera ökända bröllopet i Maine.