Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

13 färre dödsfall av corona: ”Olika sätt”

13 färre dödsfall av corona än man tidigare sagt: ”Olika sätt att söka i statistiken"
Anders Tegnell.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges statsepidemiolog teori inför hösten.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Jag tror väldigt mycket hänger på en hög uppmärksamhet, lokalt och regionalt, inom sjukvård och smittskydd.”
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Folkhälsomyndigheten korrigerar på måndagen antalet döda i Sverige – 13 färre. 5808 har dött i corona i Sverige. 

– Felet var att vi haft olika sätt att söka i statistiken – vi och Skåne. Folkhälsomyndigheten har räknat statistik för dödsfall 30 dagar efter smitta. Det har inte region Skåne, säger en presstalesperson vid Folkhälsomyndigheten. 

Inför hösten är det troliga scenariot en fortsatt låg smittspridning, enligt Folkhälsomyndigheten. Men enligt myndigheten kan vi väntas få lokala utbrott, så kallade kluster, där många människor under kort tid smittas.

– Sådana här utbrott kan starta till exempel inne på ett företag eller efter någon typ av evenemang. Och då gäller det att den lokala sjukvården snabbt kan förstå vad som är på gång och se till att smittskyddet larmas, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till SR.

För att upptäcka smittan behöver landets sjukvård vara uppmärksam.

– Jag tror väldigt mycket hänger på en hög uppmärksamhet, lokalt och regionalt, inom sjukvård och smittskydd så att man ser de här ansamlingarna så fort som möjligt, säger Tegnell till radion.

Andra system för att upptäcka smitta

Enligt Tegnell finns det andra system för att upptäcka smitta som skulle kunna vara snabbare, men de är inte färdigtestade. Bland annat handlar det om att hålla koll på ökningar i antalet frågor till sjukvårdsupplysningen 1177 eller att bevaka webbsökningar som kan kopplas till coronaviruset.

– Hur pass bra de systemen fungerar just i det här läget vet vi ju inte riktigt än för vi har inte testat dem. Men historiskt så vet vi ju att de allra flesta utbrott genom tiderna har ju nästan alltid upptäckts av sjukvården, så jag tror fortfarande att det här lite gammaldags manuella systemet kommer att vara väldigt viktig att ha med sig, säger Tegnell.

Se också:

Nedåtgående trend i antalet nya fall i Sverige.