Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnells svar till norska experten

Anders Tegnell intervjuas i SVT:s Morgonstudion.
Frode Forland, norsk smittskyddsexpert.Foto: ANNIKA BYRDE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den norska smittskyddsdirektören Frode Forland avvisade förklaringen att fjolårets influensasäsong påverkat dödstalen i Sverige. 

Nu ger statsepidemilog Anders Tegnell replik på Norges mothugg. 

– Det finns många anledningar till varför det skiljer sig mellan Norge och Sverige. Jag vill inte recensera de norska insatserna, säger Anders Tegnell i en intervju med SVT:s Morgonstudion”. 

På fredagen hade Sverige ett nytt dödsfall. 

I en intervju med Dagens Nyheter pekade Anders Tegnell på den milda influensasäsongen som en möjlig förklaring till Sveriges höga dödstal. 

– Det man nu har sett är att de länder som har haft en ganska låg dödlighet i sina influensor de sista två, tre åren, som Sverige, har en väldig hög överdödlighet i covid-19. Medan de som hade en hög influensadödlighet, som Norge, under de sista två vintrarna, de har ganska låg covid-dödlighet.

Norge avvisade snabbt Tegnells hypotes och menade att Norges låga dödstal beror på ”snabbt agerande”. 

– Så vitt vi kan se är det inte influensan som ligger bakom den stora skillnaden mellan Sverige och Norge, sa Frode Forland i ett svar till DN

Komplex situation

När Anders Tegnell gästade Morgonstudion via videolänk på fredagen passade programledarna på att ta upp den norska kollegans svar. 

– Vår analys ligger kvar på att detta är en komplex situation. Det finns många anledningar till varför det skiljer sig mellan Norge och Sverige. Jag vill inte recensera de norska insatserna, säger han. 

Vidare utvecklar han sitt resonemang om influensan.

– Detta var från en artikel som tog upp 15 olika orsaker till varför Sverige har högre dödstal än andra länder. 

– Vi borde avvakta innan vi gör några större jämförelser eller antaganden mellan de olika länderna. Men hade den här artikeln fel, så får man diskutera det med artikelförfattarna. 

På fredagen rapporterade Folkhälsomyndigheten ett nytt dödsfall med Covid-19. Totalt har nu Sverige 5 865 avlidna och 87 885 bekräftade fall av corona.