Det var under en presskonferens på måndagen som Mike Ryan, WHO:s chef för krisberedskap, sa att han vill se Sverige införa munskyddskrav
– Munskydd fungerar och fungerar särskilt bra i miljöer där man inte kan hålla avstånd.
Samtidigt betonade han att det bara ska ses som ett komplement till allt annat man ska tänka på, så som att hålla avstånd, handtvätt och undvikande av folksamlingar.
– Användning av munskydd måste också kopplas till handtvätt. Man måste ha rena händer när man sätter på och tar av munskyddet. Man måste också använda munskyddet på rätt sätt och aldrig ha det under näsan, sa Mike Ryan.
Tegnells svar efter WHO:s uppmaning
När statsepidemilogen Anders Tegnell gästade Malou von Sivers TV4-program ”Malou efter tio” på tisdagsförmiddagen fick han frågan om det nya uttalandet från WHO.
Tegnell säger att det har betydelse när en så pass stor organisation gör sådana uttalanden.
– Jo, visst har det det. Det måste vi ta med oss och ha en diskussion om vad det betyder. Men varje land måste göra det som är bäst för landet och det är svårt för någon från en annan institution eller nivå att egentligen göra en bedömning.
”Kan finnas situationer”
Tegnell säger vidare att de hela tiden för en diskussion med regioner och kommuner om vilka åtgärder de vill se – men att munskydd hittills inte bedömts vara någon nödvändig åtgärd.
– Det kan finnas situationer som vi behöver använda munskydd även i Sverige. Men det hjälper inte att sätta på sig munskydd om man fortfarande är i nära kontakt med varandra och trängs, säger Tegnell.
Liksom tidigare pekar statsepidemiologen på att det i nuläget inte finns tillräckligt starka evidens på att det fungerar, samt på andra länder som har krav på munskydd men samtidigt en ökad smittspridning.