Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnells svar – efter WHO:s uppmaning

Sverige gör en annan bedömning än stora delar av världen.
WHO vill att Sverige inför krav på munskydd.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Statsepidemilogen Anders Tegnell.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

WHO anser att Sverige ska införa munskydd - åtminstone som komplement vid andra åtgärder.

Nu svarar Anders Tegnell: 

– Varje land måste göra det som är bäst för landet och det är svårt för någon från en annan institution eller nivå att egentligen göra en bedömning, säger han i TV4:s ”Malou efter tio”

Spridningen av coronaviruset

Det var under en presskonferens på måndagen som Mike Ryan, WHO:s chef för krisberedskap, sa att han vill se Sverige införa munskyddskrav

– Munskydd fungerar och fungerar särskilt bra i miljöer där man inte kan hålla avstånd. 

Samtidigt betonade han att det bara ska ses som ett komplement till allt annat man ska tänka på, så som att hålla avstånd, handtvätt och undvikande av folksamlingar.

– Användning av munskydd måste också kopplas till handtvätt. Man måste ha rena händer när man sätter på och tar av munskyddet. Man måste också använda munskyddet på rätt sätt och aldrig ha det under näsan, sa Mike Ryan. 

Tegnells svar efter WHO:s uppmaning

När statsepidemilogen Anders Tegnell gästade Malou von Sivers TV4-program ”Malou efter tio” på tisdagsförmiddagen fick han frågan om det nya uttalandet från WHO. 

Tegnell säger att det har betydelse när en så pass stor organisation gör sådana uttalanden. 

– Jo, visst har det det. Det måste vi ta med oss och ha en diskussion om vad det betyder. Men varje land måste göra det som är bäst för landet och det är svårt för någon från en annan institution eller nivå att egentligen göra en bedömning. 

”Kan finnas situationer”

Tegnell säger vidare att de hela tiden för en diskussion med regioner och kommuner om vilka åtgärder de vill se – men att munskydd hittills inte bedömts vara någon nödvändig åtgärd. 

– Det kan finnas situationer som vi behöver använda munskydd även i Sverige. Men det hjälper inte att sätta på sig munskydd om man fortfarande är i nära kontakt med varandra och trängs, säger Tegnell. 

Liksom tidigare pekar statsepidemiologen på att det i nuläget inte finns tillräckligt starka evidens på att det fungerar, samt på andra länder som har krav på munskydd men samtidigt en ökad smittspridning. 

WHO-toppens uppmaning: Använd munskydd

Michael Ryan om användningen av munskydd för att stoppa smittan.

Löfvens skarpa ord om nya restriktionerna: ”Ställ in”

Löfven under måndagens presskonferens.