Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnells råd till de äldre: ”Måste inte sitta hemma”

PRO:s ordförande Christina Tallberg om hur pensionärerna ska agera.
”Vi har stor förståelse för att det kan vara jobbigt men det kommer att vara värt det om man tar sig genom det här utan att bli sjuk”, säger Anders Tegnell.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Håller man armslängds avstånd, med någon meter emellan sig, är man i en säker zon men man ska inte vara närmare och framför allt ska man inte vara närmare inomhus”, säger Anders Tegnell.Foto: Shutterstock

Äldre personer bör ”ha så lite nära kontakt med andra människor som möjligt”, enligt Folkhälsomyndigheten.

Men de måste inte sitta inomhus.

– Man behöver inte stänga in sig och låsa dörren, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Vissa grupper löper en ökad risk att drabbas hårdare än andra av coronaviruset. Den främsta riskfaktorn är hög ålder.

På sin hemsida rekommenderar Folkhälsomyndigheten därför personer över 70 år att begränsa sina nära kontakter med andra människor. Myndigheten skriver:

”Det innebär bland annat att du så långt som möjligt ska undvika folksamlingar i exempelvis kollektivtrafik, affärer eller offentliga lokaler. Försök att hålla dig hemma, men självklart finns inget hinder att till exempel ta en promenad och vistas ute i miljöer med få människor. Be om hjälp för exempelvis inköp av mat och andra ärenden som kan innebära nära kontakt med andra människor”.

Anders Tegnells råd till äldre

Vad är absolut viktigast för personer över 70 år att tänka på?

– Att ha så lite nära kontakt med andra människor som möjligt. Men de får gärna gå ut och röra på sig. Det är säkert också helt okej att träffa någon annan utomhus om man håller hyfsat avstånd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Han fortsätter:

– Men man bör inte befinna sig på platser med väldigt mycket personer, tänk på att vi pratar om en sjukdom som sprids med droppsmitta.

Rådet: Lita på ditt sunda förnuft

Anders Tegnell betonar att äldre inte behöver begränsa sina sociala kontakter generellt.

– Det är jättebra att ha sociala kontakter på telefon, och på olika digitala medier. Det är i de fysiska, nära kontakterna som smittan uppkommer, säger han.

Om man inte får någon hjälp och exempelvis måste gå och handla, hur ska man tänka då?

– Det finns initiativ där folk hjälps åt, så fundera över om det verkligen inte finns någon man kan få hjälp av. Går det absolut inte får man använda sitt sunda förnuft och gå till affären när det är minst folk där. Många har speciella öppettider för äldre, säger Anders Tegnell.

Han tillägger att folk bör ”lita på sunt förnuft”.

– Man ska tänka tanken ”hur kan jag göra för att ha så få smittsamma kontakter som möjligt”. Rör man sig i en park och håller avstånd är inte det farligt i sig.

”Äldre behöver inte stänga in sig”

Kan man som äldre sätta sig på en uteservering och ta en kaffe?

– Ja, om det inte är för mycket folk som rör sig runtomkring och om man tänker på handhygien, säger Anders Tegnell.

– Det har låtit som att man ska stänga in sig och låsa dörren, det behöver man inte göra.

Hur länge ska man behöva tänka på att begränsa sig så här?

– Det får vi se. Vi följer det här nära och kommer berätta när vi tycker man kan börja upphöra med den här typen av begränsningar i sitt liv.

https://datawrapper.dwcdn.net/N0vci/152/

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

ANDERS TEGNELL OM ALLMÄNNA RÅD

Statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterar tre av Folkhälsomyndighetens råd som gäller för hela befolkningen.

 

Tänk över om planerade resor verkligen är nödvändiga att genomföra. 

Så vad ska man tänka på?

– Det finns stora möjligheter att tänka förnuftigt runt sitt resande: Vad skulle jag kunna ställa till med om jag ger mig i väg någonstans? Kommer jag att belasta sjukvården där om jag blir sjuk? Riskerar jag att sprida smittan till några äldre personer? Kommer jag att hamna i en grupp där det kan spridas mycket smitta? Det är så jag tycker man ska tänka.

 

Var uppmärksam på symptom på covid-19.

Men hur vet man om man har symptom på covid-19, eller om det bara är en förkylning?

– Det här är en sjukdom som inte går att skilja från en massa andra luftvägsinfektioner. Det går bara att veta om man har tagit ett test. Jag har sett en massa tyckare som försöker skilja coronaviruset från influensa och liknande. Det sanna och korta svaret är nej: det går inte att skilja. 

 

Om du har symptom – stanna hemma från jobbet.

Men måste man verkligen vara hemma i två dagar efter att man blivit symptomfri?

– Vi vet att man bär på det här viruset lite längre än vid många andra virusinfektioner, av lite oklara skäl. Därför vill vi lägga till ett par dagar på slutet för att känna sig riktigt säker på att man inte sprider det vidare.

Statsepidemiolog Anders Tegnell om de senaste åtgärderna för att stoppa smittspridningen.