Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnells förklaring: Därför minskar dödstalen i Sverige

Nya riktlinjer för de som vaccinerats med en dos.
Anders Tegnell menar att en lyckad vaccinering ligger bakom de kraftigt minskade dödstalen i Sverige.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Sverige har på två månader gått från att ha bland de högsta dödstalen i Europa till de lägsta.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen i Sverige är nu den fjärde högsta i världen.

Men på två månader har dödstalen sjunkit – från att vara bland de högsta till de lägsta i Europa.

Väldigt mycket talar för att vaccinstrategin är orsaken, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i en intervju med Svenska Dagbladet.

Smittspridningen i Sverige har den senaste tiden ökat kraftigt. Faktum är att den är bland de högsta i världen, enligt en sammanställning från sajten Our world in data som Svenska Dagbladet rapporterar om.

Samtidigt syns en tydlig, rakt motsatt, trend. I slutet av december hade Sverige de högsta dödstalen i Västeuropa, sett till antalet invånare. Två månader senare, i mars, hade pendeln svängt och vi hamnar nu på plats 30 av 37, skriver SvD.

”Väldigt stor effekt på dödstalen”

Att Sverige har lyckats bra med vaccineringen kan vara en förklaring, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Det är ju svårt att leda i bevis, men jag tycker att det finns väldigt mycket som talar för det, säger han till SvD.

Eftersom alla länder har tilldelats vaccin utifrån befolkningsstorlek bör det handla om hur vaccineringen utförts, enligt honom.

– Relaterat till den mängd vaccin vi tilldelats har vi fått en väldigt stor effekt på just dödstalen, mycket större än de flesta andra länder, säger Anders Tegnell.

Tror Sverige lyckats bättre bland äldre

Enligt Svenska Dagbladets genomgång finns saker som tyder på att det stämmer. Italien, Frankrike och Grekland har nu flest coronadödsfall och samtliga har vaccinerat än lägre andel av sina äldsta än Sverige.

En annan orsak kan vara att så många av de äldsta svenskarna bor på äldreboenden, medan det i sydeuropeiska länder är vanligare att bo kvar hemma och tas om hand av sin familj. Något som kan försvåra logistiken kring vaccineringen.

– Det är svårt att veta exakt, men jag tror nog ändå att Sverige har varit ovanligt bra på att vaccinera just den sköraste och mest utsatta gruppen. Där vi har haft en väldigt hög andel av våra dödstal inom en institution med ett relativt litet antal boende, och som därmed är ganska lätt att nå, säger Tegnell till SvD.

TV: Johan Carlson om de nya riktlinjerna

”Kan bete sig som oss andra – när vi beter oss som bäst”.