Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnells dom om makthavarnas resor

Statsepidemiologen om smittspridningen i Sverige.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dan Eliasson, tidigare generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Foto: KRISTOFER SANDBERG / KRISTOFER SANDBERG EXPRESSEN
Försvarsminister Peter Hultqvist.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera ministrar och makthavare var ute i julhandeln eller reste under jul- och nyår.

Nu kommenterar statsepidemiolog Anders Tegnell deras beteende:

– Jag kan förstå att det kommer att påverka förtroendet för personerna och kanske institutionerna, säger han till Dagens Nyheter.

Under de senaste veckorna har flera ministrar och makthavare kritiserats för att ha frångått Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det kan påverka förtroendet för politikerna.

– Givetvis vill vi att alla ska följa våra rekommendationer – även politiker, generaldirektörer och andra. Förhoppningsvis kan människor se detta som att de kan göra det bättre, säger han till DN.

Politikernas agerande i jul

Förra veckan valde Dan Eliasson, tidigare generaldirektör för MSB, att avgå efter Expressens avslöjande om att han rest till Kanarieöarna i jul. Expressen har även avslöjat att statsminister Stefan Löfven besökte julhandeln flera gånger i december, och att försvarsminister Peter Hultqvist åkte på en privat nyårsresa till Finland.

Även finansminister Magdalena Andersson har kritiserats för en julresa till Sälen, vilken Aftonbladet avslöjade. Därtill besökte justitieminister Morgan Johansson mellandagsrean i Lund.

Tegnell: Får säkert betydelse

Effekten av agerandet syns nu i opinionen. I en färsk mätning från Kantar Sifo minskar förtroendet för MSB till 35 procent jämfört med 50 procent under höstvintern. Även Folkhälsomyndigheten tappar stöd, från 64 procent i förra mätningen till 56 procent nu.

Anders Tegnell säger till DN att Dan Eliassons resa ”säkert” får stor betydelse för MSB. Däremot syns inga tendenser på att människor skulle vara mindre benägna att följa råden och restriktionerna, menar han.

– När man frågar hur väl människor följer rekommendationerna så säger 80 till 90 procent att man nu följer dem lika noga som man har gjort, säger Tegnell till DN.

Se mer

Dan Eliasson, generaldirektören för MSB, reste till Kanarieöarna under coronapandemin.