Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell: ”Vi har ett ganska högt dödstal, medger jag”

Statsepidemiologen deltog i en debatt i Cambridge Union.
Statsepidemiolog Anders Tegnell debatterade hemifrån, precis som alla andra deltagare i Cambridge Union-debatten.
Foto: Skärmdump / Cambridge Union
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmare njuter i vårsolen.
Foto: MEDIABILD / MEDIABILD/IBL

Sverige har ett ”ganska högt” dödstal i coronaviruset.

Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell i en digital debatt i Cambridge Union med sju andra forskare, samtidigt som han försvarar den svenska strategin.

– Vi har ett ganska högt dödstal, medger jag, även om jag inte håller med om att ökar.

Debatten i det brittiska sällskapet Cambridge Union på torsdagen var helt webbaserad och alla åtta forskare delade med sig av sina anföranden hemifrån. Och även om debatten var brittisk – likaså de flesta forskarna – var det Sverige som flera gånger kom på tal. Det eftersom ämnet för kvällen var nationell nedstängning som metod för att stoppa coronaviruset och Sverige är ett av få länder som inte har gjort detta. 

Professor Paul Hunter sa att nedstängningar har gett effekt på flera håll i Europa.

– Nedstängningar i Europa är associerade med en ganska brant nedgång, både i smittfall och i dödstal. Även om vi måste vara försiktiga med dödssiffrorna i Storbritannien, då de framför allt verkar handla om dödsfall på sjukhus i stället för de bredare dödstalen vi ser från vård- och äldreboenden, säger han och vänder sig sedan till Sverige som motpol:

– Om man ser till dödskurvan i Sverige har den stigit i en ganska konstant takt. För ungefär en vecka sedan var det en liten nedgång, som kan ha varit kopplad till påskledigheten, och det finns möjligen en liten nedgång nu. Men Sverige fortsätter ha en tämligen hög uppgång i dödstal, vecka efter vecka. Och ännu finns inga tecken på att det planar ut.

Doktor Paul Hunter tyckte i debatten att Sverige gör fel.
Foto: Skärmdump / Cambridge Union

Tegnell håller inte med

Men statsepidemiolog Anders Tegnell håller inte med om bilden av läget i Sverige. Han förklarar de olika åtgärderna som gjorts, både rekommendationer som bygger på frivillighet och de nya reglerna om exempelvis allmänna sammankomster.

Om antal dödsfall säger han dock: 

– Vi har ett ganska högt dödstal, medger jag, även om jag inte håller med om att [takten] ökar. Vi har haft en ganska flack nivå av dödsfall och vårt antal smittfall har varit stabilt de senaste två-tre veckorna.

Påpekar skillnad mellan länder

Tegnell säger vidare att man har lyckats hålla sjukvårdens kapacitet på en nivå som är hanterbar.

– När det kommer till vårt sjukvårdssystem har det fungerat ganska bra. Åtminstone 20 procent av intensivvårdsplatserna står tomma, även om drygt 1 000 personer har lagts in på IVA hittills. En del av dem har redan skrivits ut, så intensivvården har fungerat bra. 

Totalt var fyra debattörer för nedstängning och fyra emot. Professor Ahmed Mushfiq Mobarak vid Yale university, menar att det omöjligt kan finnas en universallösning i att hantera pandemin bäst. 

Han påtalar att nedstängningar kan göra mer skada än gott i exempelvis fattiga länder. Mobarak menar i stället att man måste anpassa strategin efter lokala förutsättningar i alla länder. Det får han medhåll av från flera av motdebattörerna.

Specialprogram om flockimmunitet med Niklas Svensson