När Anders Tegnell medverkade i SVT fick han frågan om trängsel i kollektivtrafiken och hur man ska skydda sig själv och andra, nu när exempelvis skolorna drar i gång igen.
– Det finns mycket vi kan göra på olika sätt, för att hålla nere trängseln så mycket som möjligt, säger han och fortsätter:
– Jag vet att det finns diskussioner om ansiktsmasker och liknande. Vad ansiktsmaskerna kan tillföra är fortfarande ganska oklart, speciellt i denna situation.
Tegnell: Munskydd kan inte rädda oss
Antalet fall har enligt honom minskat tack vare att folk stannar hemma när man är sjuk, försöker jobba hemma och håller trängseln nere.
– Att försöka ersätta de åtgärderna med munskydd kommer inte att fungera, säger Anders Tegnell.
Han säger att myndigheten ”håller ögonen” på frågan om munskydd. Han menar däremot att man inte ska ha för stor tillförsikt till dem.
– Flera av de länder som infört munskydd nu har faktiskt stora utbrott, som Spanien och Nederländerna. Så vi måste alla komma ihåg och inte hoppas att munskydd ska rädda oss och göra att vi kan gå till jobbet när vi är småsjuka eller att vi kan gå på en trång buss.
Däremot öppnar Tegnell för att munskydd kan vara ett komplement.
”Kostar väldigt mycket pengar”
I Aktuellt ställdes han mot väggen angående varför Folkhälsomyndigheten drar andra slutsatser än WHO och Karolinska institutet.
WHO säger att man i vissa situationer bör ha ansiktsmask och att Karolinska institutet uppger att det inte finns några tvivel på att munskydd fungerar.
– Vi får också väldigt mycket rapporter från olika länder, man är inte speciellt konsekvent med att använda masken. Man tar av och på den, man slarvar och använder samma masker hela dagen, säger Tegnell i programmet.
Enligt honom är det inte okomplicerat att införa krav på munskydd och det kräver stora resurser.
– Det kostar väldigt mycket pengar om man ska ha masker på ett sätt som följer regelboken, säger han.