Redan i november meddelade australiska flygbolaget Qantas att man kommer kräva vaccinationsintyg från sina resenärer.
I början av december tog debatten fart i Tyskland, efter ett öppet brev som publicerades i flera tyska medier. Där skribenten, en professor i genetik och medlem i landets etiska råd ansåg att personer som väljer att inte vaccineras ska få ett intyg där de avskriver sig rätten till bland annat intensivvård, vilket DN tidigare skrivit om.
Debatten om vaccinprivilegier i Tyskland har mynnat ut i demonstrationer från vaccinmotståndare.
Tegnell: Kan bidra till ojämlikhet
Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att frågan är svårnavigerad ur ett jämställdhetsperspektiv, men att han tror att ett vaccinationsintyg kan bli aktuellt – i alla fall för resor.
– Det kan finnas grupper som inte kan vaccinera sig på grund av medicinska orsaker, och det kommer finnas de som inte är vaccinerade för att de fortfarande väntar på sin tur.
– Det här kan bidra till en ökad ojämlikhet.

Tegnell understryker att det är en diskussion som vi behöver ha, just på grund av dess etiska komplexitet.
– Inte helt lätt att bestämma sig för något sådant, men det är heller inte vi som äger hela frågan, säger Tegnell.
Schweizarna är för
I grannlandet Schweiz undersökte forskare vid universitetssjukhuset i Genève om ett intyg hade folkligt stöd. 60 procent av de 1500 svarande ansåg att ett sådant intyg skulle vara på sin plats.
Lars Sandman, professor i hälso- och sjukvårdsetik vid Linköping universitet, säger i TV4 nyhetsmorgon att han har svårt att se att ett sådant intyg skulle vara aktuellt i Sverige.
– Enligt lagen får vi inte ta hänsyn till tidigare val som patienten har gjort. Även om patienten har gjort okloka val, som föranlett en sjukdom, så kan vi inte nedprioritera dem, säger han.
– I intensivvården ska vi inte ta hänsyn till om någon valt att vaccinera sig eller inte.
