Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell: Unga motor i smittspridningen

Tegnell om utvecklingen.
Statsepidemiologen Tegnell.
Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tegnell säger att unga människor nu är motorn i smittspridningen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Agnes Wold.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Unga kan vara en ny motor i smittspridningen av covid-19, tror statsepidemiolog Anders Tegnell.

Trots det tror Folkhälsomyndigheten inte att öppningen av gymnasium och universitet kommer öka spridningen, rapporterar Dagens Nyheter. 

Unga driver på smittspridningen av covid-19, det menar både Folkhälsomyndigheten och Världshälsoorganisationen (WHO).

Medan fallen minskar i andra åldergrupper ökar antalet smittade tonåringar och unga vuxna.

Unga träffar mest nya personer

Enligt Dagens Nyheter utesluter Tegnell inte att unga blivit en ny motor i smittspridningen. En trend som syns i många andra länder i Europa. 

– Det är möjligt att det är så. Det kan vara just de unga som rör sig mycket under sommaren och träffar nya personer mest. Utan att ha några data bakom det tror jag att det är en tänkbar förklaring, säger Tegnell till tidningen.  

Tegnell: ”Vi vill inte hamna i det läget igen”

Tegnell drar kopplingar till situationen då viruset först bröt ut.

– I Sverige började hela epidemin just i den gruppen och spreds sig sedan vidare. Vi vill verkligen inte hamna i det läget igen, så det är jätteviktigt att även de yngre grupperna förstår hur viktigt det är att också de följer riktlinjerna, säger Anders Tegnell till Dagens Nyheter.

Att unga går på krogen och till stranden menar WHO är orsaken till att fallen bland personer mellan 14 och 24 år ökat. På fem månader blivit en tre gånger så stor del av alla nya covid-19 fall. Även Tegnell menar att unga vuxna i Sverige inte är lika bra på att följa rekommendationerna nu som tidigare.

Kan smitta äldre

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, sa tidigare i veckan att ”ungdomar måste få ha lite kul” – under förutsättning att de aktar sig för smittan sprids till äldre.

Unga människor bör enligt Agnes Wold vara på sin vakt vad gäller symptom och kontakter med äldre.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

– 70-plussare ska varken träffa syskonbarn i 20-årsåldern eller andra barn och barnbarn. Yngre kan ha väldigt lätta symtom som man inte förstår är covid-19. Man kan känna sig lite ruggig, ha lite ont i huvudet och känna muskelvärk så att man tror att man är bakfull, sa hon till Expressen. 

– Det viktigaste är att inte spilla över den här smittan till äldre grupper. 

Ingen oro för ökning när skolan öppnar

Trots ökningen tror Folkhälsomyndigheten inte att stundande skolstart kommer att bidra till ökad spridning eller smitta. 

– Vår uppfattning är att de har väldigt stort umgänge redan i dag, så någon jättestor skillnad tror vi inte att det blir, säger Tegnell till Dagens Nyheter. 

Larmet: Här drabbas allt fler barn av corona

Fler får covid-19 i delar av USA – smittskyddsläkare och forskare oroade.