Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tegnell står fast vid tillrättavisningen: ”Ni har förstått fel”

Frågas ut i SVT:s Agenda.
Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: SVT Agenda
SVT:s programledare Nike Nylander.
Foto: SVT Agenda

Anders Tegnell rättade SVT:s Nike Nylander vid två tillfällen om smittspridning från symtomfria personer, under gårdagens ”Agenda”. 

Efter programmet säger Nylander att hon blev ”förvånad” över statsepidemiologens invändning, och även infektionsprofessorn Joakim Dillner säger att Tegnell hade fel.

Statsepidemiologen står dock fast vid sin tillrättavisning.

– Hon sa att man är som mest smittsam två dagar innan man får symtom, vilket är direkt fel, säger Tegnell.

I ”Agendas” specialsändning på söndagskvällen sa programledaren Nike Nylander att covid-19-sjuka är som mest smittsamma ett par dagar innan de får symtom. Hon pratade om asymtomatiska personer, alltså personer som inte uppvisar symtom på infektion, trots att de är sjuka:

– Man vet ju allt mer nu om asymtomatisk smitta. Man smittar som mest kanske två dagar innan och två dagar efter …

Då bröt statsepidemiolog Anders Tegnell in:

– Nej, man smittar inte som mest två dagar innan. Man smittar som mest i samband med att man blir sjuk.

Nylander påbörjade resonemanget igen, men blev även då tillrättavisad av Anders Tegnell.

Tegnell försvar tillrättavisningen

Statsepidemiolog Anders Tegnell står fast vid sina tillrättavisningar av SVT:s Nike Nylander i gårdagens sändning av ”Agenda”. 

– Hon sa att man är som mest smittsam två dagar innan man får symtom, vilket är direkt fel, säger Tegnell.

I en studie som publicerades i medicintidskriften i  The Lancet står det att covid-19-patienter har som mest virus i prodromalstadiet (när man börjar känna sig diffust sjuk) och just när symptomen bryter ut. Som mest smittsam anses man väldigt tidigt i förloppet, några dagar före symptomen bryter ut och under de fem första dagarna av sjukdom. Världshälsoorganisationen WHO skriver att den mesta smittsamheten sker före symtomen bryter ut.

– Mest smittsam är man i samband med insjuknande, sen finns det viss smittsamhet både före och efter. Men när det gäller mest smittsam så är det den punkten som gäller, säger Tegnell.

WHO skriver uttryckligen att ”data från laboratorier antyder att infekterade personer är som mest smittsamma alldeles innan de utvecklar symtom”?

Ja, när man insjuknar, inte två dagar innan.

De preciserar det uttryckligen som två dagar innan?

Då har ni läst fel, om du tittar på den datan så visar den att det finns smittsamhet innan och tittar man på totalen så är det två dagar innan, där ligger den mesta smittsamheten inom det intervallet, men när man är som mest smittsam är när man insjuknar. Det här är som så mycket annat en normalfördelningskurva, säger Tegnell.

SVT:s Nike Nylander tycker att det var konstigt att Tegnell valde att rätta henne på just den frågan.

– Jag kände mig påläst på den punkten och blev väl lite förvånad att jag blev rättad där, för jag var säker på att det stämde, med vad jag hade läst och tagit reda på. Som jag förstått det är forskningen rätt entydig i att man smittar ett par dagar innan symtom bryter ut, säger hon.

– Det är klart att de vi frågar ut har rätt att ifrågasätta våra frågor, sen blev jag förvånad just i det fallet att han valde att ifrågasätta det. Min bild var att det är etablerad kunskap, tillägger hon.

Det säger forskningen:

Världshälsoorganisationen WHO skriver på sin hemsida att:

”Oavsett om den infekterade personen uppvisar symtom eller inte, kan personen vara smittsam och viruset kan spridas från dem till andra. Data från laboratorier antyder att infekterade personer är som mest smittsamma alldeles innan de utvecklar symtom (nämligen två dagar före de utvecklar symtom.”


I en studie som publicerades i ansedda medicintidskriften The Lancet i slutet av november står att covid-19-patienter har som mest virus i prodromalstadiet (när man börjar känna sig diffust sjuk) och just när symptomen bryter ut. Som mest smittsam anses man väldigt tidigt i förloppet, några dagar före symptomen bryter ut och under de fem första dagarna av sjukdom.


EU:s smittskyddsmyndighet ECDC skriver dock att:

”... den smittsamma perioden kan börja runt två dagar innan symtomen visar sig, men personer är mest smittsamma under den symtomatiska perioden, även om symtomen är milda.”

Professorn: ”Jättemärkligt”

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, är konfunderad efter att ha hört Tegnells uttalande i ”Agenda”.

– Han måste ha missförstått eller … jag förstår inte vad han hänvisar till, säger professorn och fortsätter:

– När symtomen bryter ut, och ett par dagar före och ett par dagar efter. Just när det bryter ut, då är man som allra mest smittsam. Perioden när man är som mest smittsam är från två dagar före till två dagar efter.

Joakim Dillner tycker att det är ”jättemärkligt” att Tegnell sagt emot uppgifterna om asymtomatisk smitta.

– Det är brett känt överallt. 

Se mer:

Statsminister Stefan Löfven frågades ut om vilket ansvar han har för Sveriges coronastrategi.