Tegnell skeptisk till hur snabbt mutationen sprids

Sverige stoppar resor från Storbritannien med anledning av den nya virusstammen.
Anders Tegnell.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den nya virusstammen sprids i London.
Foto: DOMINIC LIPINSKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Flera länder har infört flygstopp från Storbritannien.
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Statsepidemiologen poängterar att det inte bara är viruset som avgör hur många som smittas och blir sjuka.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Statsepidemiolog Anders Tegnell är skeptisk till hur snabbt den nya mutationen faktiskt sprids.

Samtidigt menar han att det svårt att säga hur smittan skulle slå mot Sverige.

– Det är aldrig bara ett virus som bestämmer hur många som blir sjuka.

Brittiska forskare tror att den nya virusstammen kan vara 70 procent mer smittsam än tidigare varianter. Men statsepidemiolog Anders Tegnell är tveksam. Fortfarande råder stora oklarheter kring virusstammens spridningstakt.

– Jag tycker det är jättesvårt att veta. Jag har svårt att få ihop det här att det finns i en rad andra länder där den ju inte verkar ha spridits på samma sätt hittills. Bland annat i Australien, där man har väldigt bra koll, säger Anders Tegnell.

Samtidigt anser han att det är rimligt att Sverige och andra EU-länder nu inför reseförbud. Medan det nya viruset undersöks krävs åtgärder som minskar risken för att det kommer hit.

– Det är inte helt otänkbart att det redan finns här i Sverige. Det är väl det som man får försöka utröna under de närmsta dagarna, hur pass spritt det redan är och vilka konsekvenser det får, säger Tegnell.

Tegnell om spridningen

Matematikprofessorn Tom Britton uppgav i söndags att den nya virusstammen kan innebära stora konsekvenser för smittan i Sverige. 

– En god gissning är att R-talet nu ligger runt ett eftersom det är någorlunda stabilt. Det är hög nivå men verkar inte längre öka. Men skulle den här nya virusstammen komma in kommer R-talet över tid att gå från ett till 1,7, vilket innebär en väldigt stor smittspridning, sa han.

Men statsepidemiologen framhåller att det inte bara är viruset som påverkar spridningen.

– Det här är aldrig bara ett virus som bestämmer hur många som blir sjuka. Det handlar också om hur omgivningen ser ut, hur många som varit sjuka redan, hur man träffas. Hur viruset ser ut är bara en del av smittspridningen i stort. 

Fokuserar analyserna

Folkhälsomyndigheten kommer nu att fokusera sina virusanalyser på den nya varianten. Hittills har den inte påträffats i Sverige – men under de två senaste månaderna har andelen tester varit relativt låg.

– Vi kommer att leta ännu mer nu än vad vi gjort tidigare. Framförallt kommer vi att leta ännu mer hos de som kommer från Storbritannien, säger Anders Tegnell.

Hur utvecklar sig pandemin i Europa just nu?

– I nästan alla länder i Europa har vi ett stort problem med att få kontroll på kurvan, det är uppenbart. Det verkar vara så att viruset är mer benäget att spridas under den här årstiden och det kräver mer än under våren, då vi fick kontroll på det. Det är därför som det har blivit mer och mer insatser nu över tid. Då får vi se vad vi får för effekter av det. Det är väldigt svårt att veta i förväg.

Se mer

En den mutation som just nu driver smittspridningen i stora delar av Storbritannien är upp till 70 procent mer smittsamt. Annika Karlsson, forskare på Karolinska Institutet, berättar hur det går till – och varför de vaccin som är på väg förmodligen kommer att funka.
Den nya mutationen av coronaviruset har spridit sig i södra England. Infektionsläkare Björn Olsen berättar vad vi vet om det.
Alla resenärer från Storbritannien som kommit till Sverige från och med 12 december ska isolera sig och testas.