Tegnell: Pandemin började på ett annat sätt i Sverige

Flera länder verkar nu uppleva en andra våg – men inte i Sverige, menar Tegnell.
Statsepidemiologen Anders Tegnell.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
I en intervju med New Statesman säger Tegnell att pandemin började på ett annat sätt i Sverige.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Coronaspridningen i Sverige tog fart tidigare än i nordiska grannländerna. 

Statsepidemilogen Anders Tegnell menar att orsaken är utvecklingen i Stockholm – med mycket invånare från olika länder.

– Spridningen är mycket större och snabbare i sådana grupper, säger Tegnell till New Statesman. 

I en intervju med BBC säger Tegnell att ökningen i Sverige börjat sakta ner – samtidigt som situationen i Stockholm börjat ”stabilisera sig”. 

Med över 100 000 fall och 5 918 dödsfall har Sverige drabbats hårdare av coronaviruset än grannländerna Danmark, Norge och Finland. 

Och efter sommaren har smittan återigen börjat öka i Sverige. Men ökningen börjar nu avta, samtidigt som situationen i Stockholm ser ut att ”stabilisera sig”, säger Tegnell till BBC. 

– Ökningen har saktat ner. För ett par veckor sedan hade vi en ökning på 20 procent från ena veckan till den andra, nu är det nere på 4-6 procent per vecka.  Vi har problem i Stockholmsregionen men det verkar stabilisera sig i där och vi hoppas det fortsätter. 

Tegnell: Pandemin började på annat sätt i Sverige

Sett till antalet invånare har Sverige alltjämnt det 16:e högsta dödstalet i världen. 

I en ny intervju med New Statesman säger Anders Tegnell att orsaken delvis är att pandemin började på ett annat sätt i Sverige. 

Han menar att det inte är rimligt att jämföra Sverige med Norge och Finland, utan att man snarare ska titta på Storbritannien, Nederländerna och Belgien. 

– Vi hade en enorm tidig spridning i Stockholm, vilket mer liknade spridningen i London, Amsterdam, Bryssel som på flera sätt liknar Sverige mer än våra nordiska grannländer. Stockholm och de andra städerna har stor befolkning från andra länder, vilket är viktigt, eftersom spridningen är mycket större och snabbare inom de grupperna. 

Tegnell försvarar coronastrategin

I takt med den ökade dödssiffran har Sverige fått kritik för sin coronastrategi där kritiker menat att Sverige vägrat stänga ner. 

Anders Tegnell slår dock tillbaka – och menar att Sverige i praktiken hade en nedstängning som många andra länder. 

– Svenskarna förändrade sitt beteende enormt. Vi slutade resa ännu mer än våra grannländer, säger han till New Statesman och pekar på att flyg- och tågresor minskade dramatiskt.  

Tegnell säger vidare att Sverige kan skonas från en hård andra våg eftersom samhället nu inte öppnas upp på samma sätt som i andra länder. 

– För en gångs skull måste vi vara ödmjuka, det är fortfarande tidigt. Vi känner att vi har kontroll men det kan fortfarande förändras. Den här sjukdomen fortsätter att överraska oss. 

Ny variant av coronaviruset upptäckt

Efter utbrott i Trondheim upptäcktes den nya genetiska förändringen på viruset .

Fauci efter bilderna på Trump: ”Herregud”

Amerikanska smittskyddsexperten inte förvånad att Trump smittades av covid-19.