Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tegnell: Övertygad om att vi har rätt

Varför stänger inte skolorna, och hur länge pågår pandemin?
Anders Tegnell i SVT under torsdagskvällen.
Foto: SVT
Tomma gator i Stockholm.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fältsjukhus byggs upp i Älvsjö.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Medan andra europeiska länder tar till allt fler striktare åtgärder så väljer Sverige en metod som bygger på frivillighet och information när det kommer till kampen mot viruset.

Metoden har mötts av kritik både i utländska medier, och av norsk smittskyddsläkare. 

Nu svarar Folkhälsomyndigheten på kritiken på flera fronter. 

– Den här smittskyddsläkaren i Norge som jag har kollat upp har nog inte mycket mer data än någon annan har, säger Anders Tegnell, till TT.

Allt fler länder runtom i världen börjar ta till hårdare åtgärder i kampen mot coronaviruset och omkring 40 procent av världens befolkning uppmanas att inte lämna sina hem. 

Statsepidemiologen Anders Tegnell menar dock att det inte finns någon anledning att följa efter andra länders metoder i dagsläget.

– Jag är inte så säker på att de har nått så mycket längre än oss. Det finns inget som tyder på det. Jag tycker det är viktigt att man fortsätter använda de medel som man vet fungerar, i andra länder har man andra traditioner där det kan vara nödvändigt att använda sig av exempelvis lagar, säger han när han gästade ”Aktuellt” under torsdagskvällen.

Han fortsätter:

– Vi är övertygade om att det här är rätt väg.

Tegnell: Sverige har klarat sig hyfsat bra

Trots att Sverige valt en mildare väg än andra länder så säger Anders Tegnell att det skulle kunna bli nödvändigt längre fram att ta till striktare åtgärder i kampen mot coronaviruset och att det i nuläget är för tidigt att svara på när viruset kommer att sluta vara ett problem för världen.

– Alla länder kommer att hamna i olika typer av kriser. Jag tror det är viktigt att fundera på vad som passar oss, säger han i programmet. 

Sveriges Radios Vetenskapsradion skriver att kritik mot Sveriges hantering av viruset har förekommit i utländska medier.

Brittiska The Guardian, tyska Deutsche Welle och amerikanska Fox News, skriver om den svenska kritiken mot strategin.

Andra, som Financial Times, rapporterar att Sverige ”går mot den globala trenden”.

Nu väljer Folkhälsomyndigheten att svara. Myndighetens analyschef, Lisa Brouwers, säger till SR:

– Jag reagerar på att man inte verkar ha tänkt särskilt långt. Att den strikta linjen som man förordar i olika länder inte är hållbar. Det är inte rimligt att tänka att man kan ha den strikta isoleringen så länge som det skulle krävas för att invänta ett vaccin, säger hon till radion.

Tegnell bemöter norska kritiken

Norska forskare är kritiska över att Sverige inte har hårdare samhällsrestriktioner. Till Aftonbladet sa professorn och smittskyddsläkaren Bjørg Marit Andersen i går att: ”Det är väldigt märkligt att svenskarna nu går emot denna kunskap”, och hänvisar till Nordens historiska kunskap av att använda isolering och karantän för att skydda sig mot smittor.

Anders Tegnell väljer nu också att bemöta den kritiken.

– Den här smittskyddsläkaren i Norge som jag har kollat upp har nog inte mycket mer data än någon annan har, och de flesta som är seriösa på det här området skulle nog säga att det är för tidigt för att göra den typen av bedömning. Vi behöver mycket längre tid och data för att kunna säga något, säger Tegnell till TT.

Han säger vidare att det inte märks någon skillnad mellan länderna då det gått för kort tid och det finns för lite data. Och att införa masstestning ser han som svårhanterligt.

Katastrofparagraf sätts i gång i Stockholm

– Man kan testa en massa människor, men vad gör man sedan? Att testa är lätt, men sedan ska man vidta åtgärder som baseras på det. Det är där frågan ligger och som man måste ha en ordentlig diskussion om. Att testa många är inget självändamål. I Sverige testar vi de som verkligen behöver testas. Det är de som är på väg in i sjukvården och det är de som befinner sig runtom i vården av de äldre där vi inte heller vill att det ska komma in smitta, säger han till TT.

Samtidigt tvingar Region Stockholm privata vårdgivare att hjälpa till i krisen genom deras katastrofparagraf. Intensivvårdskunnig personal från Aleris kallas in, samt personal från vårdföretaget GHP. På måndag ska personalen vara på plats på Huddinge sjukhus för utbildning.

Dr. Bill Hanage från Harvard om hur han ser på Sveriges hantering av coronakrisen.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.