Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell om de nya råden: Skakar om

Här är allt du behöver veta om de nya coronarekommendationerna.
Avståndsskylt i galleria.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES

Oron för en tredje våg fick regeringen att ytterligare skärpa coronarestriktionerna.

De nya råden ”skakar om rätt mycket”, menar statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi har lyckats bryta utvecklingen med den här typen av råd tidigare, säger han till Sveriges Radio.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

Från 1 mars kommer Folkhälsomyndigheten få möjlighet att stänga krogar och kaféer på både nationell och lokal nivå. 

Förslaget var ett av flera när regeringen skärpte landets riktlinjer under onsdagen. Råden innebär bland annat att maxtaket för personer i butiker, gallerior och på gym sänks. Anders Tegnell hävdar att de nya råden ”skakar om rätt mycket” bland folk.

– Vi är inte alls övertygade om att just tvångsåtgärder är mer omskakande än att vi visar att vi är på väg att ge alla människor en chans att förhindra att vi är på väg in i en tredje våg, säger Tegnell i P1 Morgon.

”Lyckats bryta utvecklingen” 

Enligt statsepidemiologen kommer de nya riktlinjerna att påminna folk om allvaret i smittspridningen som råder.

– Vi har lyckats bryta utvecklingen med den här typen av råd tidigare. Påminner man om råden genom att ändra dem så ökar följsamheten, har det visat sig under pandemin, säger Tegnell.

Under torsdagens pressträff om coronaläget med Folkhälsomyndigheten kan många äldre på boenden vänta sig vissa lättnder. 

– Vi kommer att presentera lite tankar, men de kan se fram emot vissa skillnader för att få ett bättre socialt liv än vad de tidigare haft, säger Tegnell.

Se också:

Rektorn: Väldigt anstängande för lärare och elever.