Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tegnell: Munskydd är väldigt otrevliga

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Anders Tegnell, statsepidemiolog.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Enligt Anders Tegnell finns det en fara i att rekommendera människor att använda munskydd.
Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT

Flockimmunitet kan uppnås i Stockholm redan i juni då 40 procent av befolkningen kan ha haft covid-19.

Det visar nya beräkningar som matematikprofessorn Tom Britton har gjort.

I många länder är munskydd standard – men i Sverige är det fortfarande en förhållandevis ovanlig syn.

– Det finns en rad olika skäl till att vi inte tycker att det är en speciellt bra idé, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog i Vetenskapsradion

Det senaste dygnet har 45 personer registrerats avlidna på grund av coronavirus – 3220 totalt. 

Flockimmunitet kan uppnås redan när 40 procent av befolkningen har haft covid-19. Det visar nya beräkningar som matematikprofessorn Tom Britton har gjort, som SvD var först att skriva om.

– Det skulle innebära att smittspridningen i Stockholm skulle stanna av i mitten av juni, säger professorn till tidningen.

I Expressen TV utvecklar Britton:

– Flockimmuniteten uppstår någonstans mellan 40-45 procent, snarare än 60 procent.

Därför rekommenderas inte munskydd

Anders Tegnell har gång på gång konstaterat att den viktigaste åtgärden för att förhindra smittspridning är att hålla sig hemma när man känner sig sjuk. 

I motsats till många andra länder har Folkhälsomyndigheten aldrig rekommenderat befolkningen att använda munskydd. 

– Det finns flera olika skäl: Allt bygger på en ganska liten och begränsad studie från Hongkong och det är det enda vetenskapliga underlaget man har på att det finns någon effekt överhuvudtaget, säger Anders Tegnell i Vetenskapsradion. 

”Uppenbart otrevligt”

Enligt Anders Tegnell finns det en fara i att rekommendera människor att använda munskydd. 

Åtgärden kan slå tillbaka och smittspridningen bli större, än om man i stället följer Folkhälsomyndighetens direktiv om att hålla social distansering.

– Jag står var och varannan dag och tittar på folk som har munskydd när jag står på presskonferenserna. Och det är helt uppenbart att man petar sig väldigt mycket i ansiktet när man har munskydd, säger Tegnell i Sveriges radio.

– För det är helt uppenbart att de är otrevliga att ha där hela tiden, vilket förmodligen gör att man har mer virus på fingrarna då än någon annan gång. Det är en aspekt på det hela.

Massanvända

Anders Tegnell medger dock i Vetenskapsradion att ett munskydd kan ge ett visst skydd från att hindra droppar från munnen att komma ut i verkligheten.

Men helhetsbilden gör ändå att Folkhälsomyndigheten avstår att rekommendera människor att använda munskydd eller visir. 

– Det är sin sak att man använder munskydd på personal på äldreboende, och i sjukvården där man har en personal som man kan utbilda ordentligt och som kan kontrollera varandra och göra det bra. En helt annan sak när man börjar massanvända saker ute i verkligheten, där man inte kan ha utbildningar eller kontroll på det ordentligt, säger han. 

En ny matematisk modell visar att flockimmunitet kan uppnås redan när 40 procent av befolkningen har haft covid-19, enligt matematikprofessorn Tom Britton.
Virusforskare vill se krav på munskydd • Beslut om ett par dagar.
Friska människor behöver inte munskydd, enligt WHO.