Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell medger: Hade en övertro på åtgärder

Tegnell om kommande ändrade restriktioner för vaccinerade. Klippet är från förra veckan.
Statsepidemiolog Anders Tegnell medger att det fanns en övertro till åtgärderna som sattes in under våren 2020.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

På Sveriges äldreboenden blev pandemins andra våg lika dödlig som den första.

Nu medger statsepidemiolog Anders Tegnell att det fanns en övertro på att åtgärderna som satts in under våren 2020 skulle minska höstens dödstal.

– Vi var inte så mycket bättre som vi hade hoppats på och framför allt så var det nog betydligt svårare att hindra viruset från att komma in på äldreboende än vad någon hade trott, säger han till Sveriges Radios Ekot.

Under pandemins första våg, våren 2020, var drygt hälften av Sveriges dödsfall kopplade till äldreboenden. När smittspridningen sedan avtog under sommaren minskade dödsfallen, vilket Folkhälsomyndigheten då kopplade till nya rutiner och bättre beredskap inom äldrevården. 

– Man har helt uppenbart gjort ett väldigt bra jobb på många äldreboenden med att göra det betydligt säkrare att vistas där ur ett covid-19-perspektiv, sa Anders Tegnell på Folkhälsomyndighetens pressträff 6 augusti, enligt radion.

När hösten sedan kom ökade smittspridningen igen och än en gång kom viruset in på Sveriges äldreboenden. Enligt statistik från Socialstyrelsen var andelen dödsfall på äldreboendena lika stor under andra och första vågen.

”Väldigt egendomligt”

Anders Tegnell medger nu att åtgärderna inte hade lika stor effekt som Folkhälsomyndigheten hade hoppats. Dock säger han att de hade en viss effekt.

– Det vore ju väldigt egendomligt om inte all den här utbildningen all ökad tillgång till skyddsutrustning inte skulle ha någon effekt överhuvudtaget, säger han till Ekot.

En av förklaringarna till att smittspridningen och dödsfallen ökade är att svenskarna började umgås allt mer med varandra inomhus i takt med att sommarvärmen försvann.

– Även länder som lyckats väldigt bra under första vågen som Tyskland till exempel som hade en väldigt låg dödlighet på sina äldreboenden. Även där så fick de väldigt mycket dödsfall och väldigt stora problem på sina äldreboenden så det här var ju ett fenomen som inte bara vi i Sverige såg, säger Anders Tegnell till radion.

Ytterligare en miljon doser från Pfizer innan halvårskiftet

Richard Bergström: ”Väldigt mycket vaccin fram till sommaren”.