Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell lovordas i brittisk tidning: ”Nationell hjälte”

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell kallas ”iskall” och ”en hjälte” för sitt val att skippa en nationell nedstängning.
The Sun skriver lovordande om Anders Tegnell i ett nytt reportage.
Foto: Skärmavbild/The Sun
Statsepidemiologen har tidigare kritiserats för beslutet att inte införa nationell nedstängning.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anders Tegnell hyllas för sin hantering av coronakrisen i brittiska The Sun.

Statsepidemiologen kallas ”iskall” och ”en hjälte” för sitt val att skippa en nationell nedstängning.

”Det verkar som att det har lönat sig”, skriver journalisten Oliver Harvey.

När smittspridningen ökar i stora delar av Europa, men inte i Sverige, riktas uppmärksamhet återigen mot Anders Tegnell.

Sveriges beslut att inte införa nationell nedstängning har tidigare kritiserats i flera internationella medier. Men nu har brittiska The Sun gjort en helvändning.

I reportaget ”Hur iskalla forskaren räddade Sverige från coronaviruset utan nedstängning – och nu är han en nationell hjälte”, skriver reportern Oliver Harvey lovordande om statsepidemiologen.

”En hjälte”

Harvey jämför läget i Storbritannien med det i Sverige. Han drar slutsatsen att Sverige hittills klarat sig bättre vad gäller såväl smittkurva som ekonomisk utveckling. Därtill lyfts hur svenska myndigheter fått folk att lyda restriktioner utan att göra dem till lag.

”Inte konstigt att Tegnell är en hjälte för många i Sverige och för de runtom i världen som anser att de drakoniska nedstängningarna är självdestruktiva”, skriver The Sun.

Vidare i artikeln beskrivs hur det nu görs låtar och T-tröjor i Tegnells ära.

”När jag träffade Tegnell, 64, i huvudstaden Stockholm lovordades han som vore han den femte medlemmen i Abba”, skriver journalisten.

Lyfter kritiken

Men artikeln är inte utan tvivel. Harvey nämner att Sveriges dödstal rusade i början av krisen, och att grannländerna inte alls sett samma utveckling. Detta härleds till att smittan tog sig in på landets äldreboenden.

Och den positiva trenden kan fortfarande vända, skriver journalisten:

”Det kan komma fler coronatoppar. Förvänta er bara inte en helvändning och nedstängning från ismannen Tegnell.”

Anders Tegnell hoppfull – tror att Sverige klarar sig från andra våg.
Storbritannien inför hårdare restriktioner – när smittspridningen ökar.