Coronaviruspandemin har slagit hårt mot Sveriges krognäring, och restauranger som fortsatt vill hålla öppet måste följa riktlinjer om avstånd.
På söndagen kom nyheten att fem krogar i Stockholm tvingats stänga för att de inte följt riktlinjer för att minska smittspridning.
Risk för trängsel råder dock även i andra offentliga miljöer, men statsepidemiolog Anders Tegnell förklarar att just restauranger har identifierats som smitthärdar i andra länder.
”Känns inte adekvat”
Statsepidemiologen får frågan i SVT:s Morgonstudion om inte fokus bör riktas mot mataffärer.
– Nej, jag tycker att det här känns adekvat, säger Anders Tegnell och fortsätter:
– Det är ju den här miljön som vi vet från Österrike, Italien och andra ställen som man har sett ganska mycket spridning av smitta.
Anders Tegnell tillägger att det ”inte alls” finns samma erfarenhet av smitta i mataffärer som på krogar.
Anna König Jerlmyr (M): Vi kan inte slappna av
Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) säger under programmet att hon förstår att öppna krogar provocerar, då det inte finns enhälligt stöd för Sveriges strategi.
– Många regerar på att det är väldigt fullt samtidigt som vi ser så många uteserveringar som är tomma, så det är ju en balans i det här, säger hon.
Anna König Jerlmyr säger att det i nuläget handlar om att både stötta lokala uteserveringar, men också ha tuffa konsekvenser för de som inte håller på social distansering.
Hon varnar för att tolka de något lägre sjukdomssiffrorna som ett tecken på att det är okej att återgå till ”normalt beteende”.
– Vi kan inte slappna av, säger Anna König Jerlmyr.