Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell: Inga tvivel om Astra Zenecas vaccin

Vaccinsamordnaren: ”Inte förhindrade att ha avtal vid sidan om”
Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: LARS SCHRÖDER / TT NYHETSBYRÅN
Astra Zenecas vaccin.
Foto: STEFANO NICOLI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / STEFANO NICOLI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Astra Zenecas vaccin.
Foto: ANDRZEJ GRYGIEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Allt talar för att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 är ett väldigt bra vaccin. Även för äldre. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell till TT med anledning av två brittiska studier.

Att vänta i hopp om att få ett annat vaccin vore ”en grov felkalkyl”, säger han.

De tvivel som funnits kring Astra Zenecas vaccin mot covid-19 för äldre finns inte längre.

Detta efter att hälsovårdsmyndigheterna i England (Public Health England) respektive Skottland (Public Health Scotland) redovisat två separata studier om vaccinets effektivitet, även bland äldre.

– Det är väldigt bra studier. De har väldigt bra kontroll på sina grupper, så det här tyder väldigt starkt på att det ger ett bra skydd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

Dessutom, säger han, fanns det inget i de tidigare studierna som talade emot det.

– Det var bara det att de hade för få personer, så man fick ingen riktig styrka i den statistik man gjorde. Så allting talar för att det här är ett väldigt bra vaccin, även för äldre. Skyddseffekt och liknande ligger på samma nivå som Pfizers, Modernas och de andra vaccinerna vi har på plats just nu.

Kräver tid

Det var den 22 februari som Public Health Scotland presenterade resultat som visade att risken för vaccinerade personer att hamna på sjukhus på grund av covid-19 efter att ha vaccinerats med Pfizers eller Astra Zenecas vaccin minskade med 85 respektive 94 procent, jämfört med ovaccinerade. Bland personer 80 år eller äldre, uppskattades skyddseffekten till 81 procent fyra veckor efter vaccinationen.

Den 1 mars presenterade så även Public Health England en annan studie med liknande resultat, om än med en något lägre skyddseffekt för de båda vaccinerna än i den skotska studien.

I Sverige är rekommendationen att personer 65 år eller äldre inte bör få Astra Zenecas vaccin, ett beslut som nu kan komma att omprövas, enligt Tegnell.

Frågan är bara när, med tanke på att bristen på vaccin till de äldre i regionerna är stor.

– Vi måste dels läsa igenom de här studierna ordentligt. Sedan behöver vi också ha en diskussion med regionerna om hur man i så fall ställer om på ett snyggt och bra sätt. Den typen av beslut kräver lite tid för att de ska göras på ett bra sätt. Vi kan inte bara lägga ut en nyhet om att vi nu gör så i stället, utan vi behöver ha en dialog så att det kan göras på en klokt och bra sätt som inte ställer till det för regionerna, säger Anders Tegnell.

Inom EU, och även i Sverige, finns det dock en viss skepsis mot Astra Zenecas vaccin. De nyheter kring vaccinet som har publicerats ända sedan i höstas har oftare varit negativa än positiva. Och då inte bara om dess eventuella effektivitet, utan också om hur budskap har kommunicerats och misstag som gjorts i de kliniska studierna.

Närmast korkat

Huruvida de nya och kommande studierna förmår ändra på detta återstår att se. Men enligt Anders Tegnell vore det närmast korkat att inte låta sig vaccineras.

– Alla vacciner kommer att ha bra och mindre bra sidor. Astra Zenecas vaccin är definitivt ett väldigt bra vaccin. För en individ är det definitivt mycket bättre att vaccinera sig med Astras Zenecas vaccin än att inte vaccinera sig alls, eller att vänta med att vaccinera sig, vilket absolut är ett mycket sämre alternativ, säger han.

Därutöver, säger han, är det nu vi har den stora spridningen och det är nu som de stora riskerna finns.

– Så att sitta och vänta på att få ett annat vaccin framåt sommaren är en grov felkalkyl, säger Tegnell.

Se också:

Emma Spak, hälso- och sjukvårdschef SKR: ”Mindre än vad som krävs”