22 forskare riktar skarp kritik mot Sveriges taktik

22 forskare vänder sig mot Sveriges strategi i coronakrisen.
Lena Einhorn.
Foto: AGNETA ÅKESSON / NORSTEDTS
Statsepidemiolog Anders Tegnell och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Människor på drottninggatan i Stockholm.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Anders Tegnell.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

22 forskare riktar skarp kritik mot Folkhälsomyndighetens coronastrategi.

Enligt forskarna ”stiger dödstalen mot Italiens höjder”.

”De folkvalda, de som har det övergripande ansvaret, måste gripa in, det finns inget annat val”, skriver forskarna i DN Debatt

– Det finns ett antal grundläggande felaktigheter i den artikeln tyvärr, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff.

Sverige hanterar coronaepidemin på ett sätt som sticker ut internationellt. I stället för att stänga ner hela samhällen vädjar Folkhälsomyndigheten om egenansvar och uppmanar människor att följa de råd och rekommendationer som ges.

Internationellt har Sverige fått hård kritik – nu har även 22 forskare gått samman i gemensam sak i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Med tjänstemän utan talang att förutspå eller begränsa epidemin måste de folkvalda gripa in med snabba och radikala åtgärder”, skriver forskarna. 

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, och virologen Lena Einhorn, är tre av namnen som skrivit under debattartikeln.

– Ett facit är dödstalen som rusar i höjden, och framför allt på våra äldreboenden som Folkhälsomyndigheten hela tiden sagt att de måste skydda, säger Lena Einhorn till Expressen.

Tegnell: ”Det får stå för dem”

På dagens pressträff tillbakavisade statsepidemiolog Anders Tegnell kritiken. Han menar bland annat att forskarna har faktafel kring hur de hänvisar till siffror i debattartikeln.

– För det första vill jag absolut förneka att vi inte har en genomarbetad strategi, det har vi visst, det får stå för dem. Dessutom är de dödstal de citerar felaktiga, de stämmer inte med de svenska dödstalen som ni ser här. Dessutom vet vi att i Italien registreras endast dödsfall på sjukhus, så det finns ett antal grundläggande felaktigheter i den artikeln tyvärr, säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff.

Han säger att andra länder har haft höga dödstal, fast åtgärderna har varit annorlunda än i Sverige.

– Sen kan man titta på länder som tagit hårda åtgärder, som Belgien, där är det sämre än i Sverige. Man ska vara försiktig i att göra bedömningar hur man lyckats. Framför allt när vi ligger på olika ställen i utvecklingen. 

Einhorn: ”Vi sitter ju här med facit”

Forskarna jämför dödssiffrorna med Norge, Finland och Danmark och konstaterar att fler per en miljon invånare dött i Sverige än i något annat nordiskt land. 

I Sverige dör nu alltså mer än tio gånger så många människor av coronaviruset som i vårt grannland Finland.

Enligt virologen Lena Einhorn har det redan visat sig att Folkhälsomyndighetens linje är fel.

– Man letar ju febrilt efter att de vet vad de gör, att de har en strategi, den skiljer sig från resten av världen, men att de vet vad de gör. Men så är det inte. För om man tittar från början har de hela tiden spelat ner faran och de har inte agerat på ett proaktivt sätt. Plötsligt står man där utan skyddsutrustning och breda testmöjligheter. Vi sitter ju med facit.

Folkhälsomyndigheten säger att det är för tidigt att säga?

– Ja, de börjar tala om att vi är olika faser av kurvan. Men vi kommer vara i en annan fas av kurvan när mer än hälften av befolkningen är smittad. Då kan vi tala om flockimmunitet. Med de siffror som råder nu så är det ingen kurva som bara ska plana ut utan att vi gör någonting.

Medverkade i CNN på morgonen

Den svenska coronalinjen har blivit ett samtalsämne i hela världen. President Donald Trump har kopplat Sveriges coronastrategi direkt till teorier om flockimmunitet.

– Sverige gör den här flocken, de kallar det flocken och Sverige lider mycket svårt.

På tisdagsmorgonen var Anders Tegnell med i CNN för att prata om den svenska linjen. ”Sverige hanterar det här väldigt annorlunda”, säger reportern i inslaget med bilder på svenskar i vårsolen. 

– Vi är inte övertygade om att lockdowns fungerar, säger Tegnell till tv-kanalen.

I inslaget tar CNN upp hur smittan tagit sig in på äldreboenden, och att Sverige har ett högt dödstal i förhållande till befolkningen.

– Ett av de starka skälen till varför vi gör så här i Sverige är för att vi känner att det är väldigt hållbart, säger Tegnell och lyfter fram att åtgärderna kommer att kunna följas i månader.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

”Det är väldigt hållbart”