Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tegnell: Det kommer lugna sig ordentligt

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT:s Agenda på söndagskvällen.
Foto: SVT
För att möta efterfrågan på vård har sjukhuset satt upp ett stort tält utanför entrén till Nya Karolinska i Solna, redo att ta emot patienter.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsepidemiolog Anders Tegnell ser hopp om att kurvan för antal smittade med coronaviruset håller på att plattas ut.

– Det kommer lugna sig ordenligt maj ut. Vi har ett väder som viruset inte tycker om på samma sätt och vi har förhoppningsvis så pass många immuna i samhället, säger han i SVT:s ”Agenda”.

Han berättar också att ett test av slumpmässigt utvalda svenskar ska ge en bild av hur stor smittspridningen egentligen är.

Inför helgen fanns det farhågor om att vården skulle kunna belastas hårt med en stor andel nya fall av coronaviruset. Anders Tegnell säger nu i ”Agenda” att siffrorna verkar ha legat kvar på samma nivå som i veckan.

– Man ska vara försiktig med att ställa prognoser på så här kort tid, men man kan säga att varje dag som går och vi ligger på den här nivån är en stor vinst. Det betyder att risken för att vi ska få en riktigt hög våg minskar, säger han i programmet.

Han hoppas att kurvan nu håller på att plattas ut och tycker att det ser ut som att folk tar läget på allvar. Men frågan om när saker kan gå tillbaka till det normala avgörs helt av hur utvecklingen blir.

– Ju plattare vi gör kurvan desto längre blir den. Nu ska vi försöka gå ut i samhället och mäta hur mycket smittspridning vi har som vi inte ser. Får vi lite bättre koll på det så får vi lite bättre känsla för hur mycket immunitet vi har i samhället.

Test på svenskar ska ge bild av spridningen

I en intervju med TT berättar han mer om testerna som kommer att ske på ett slumpmässigt urval svenskar. Liknande projekt har redan gjorts i Island.

– Utifrån det har man fått en ögonblicksbild att följa upp och en bättre känsla för hur utvecklingen kommer att se ut, säger Tegnell till TT.

Redan om två veckor väntas svar om smittspridningen och var Sverige befinner sig på den så kallade kurvan.

– Åtminstone en fingervisning. Det beror mycket på hur det faller ut. Är siffrorna konstiga kan det bli svårt och då får vi kanske göra en runda till innan vi är säkra. Men det är en bra början för att få en bild av hur många som egentligen är smittade i Sverige, säger Tegnell till TT.

”Det kommer lugna sig ordentligt maj ut”

I ”Agenda” frågar programledare Anna Hedenmo om virusutbrottet kan komma att vara över redan till sommaren.

– Det kommer lugna sig ordentligt maj ut. Vi har ett väder som viruset inte tycker om på samma sätt och vi har förhoppningsvis så pass många immuna i samhället att även det drar ner takten i smittspridningen, svarar Anders Tegnell.

Däremot riskerar smittan att öka igen i höst, när det blir kallare. Hur långt vi har kommit nu i vår kommer då att spela in.

– Det kommer bli ganska viktigt hur stor del av befolkningen som är smittad. Det kommer helt och hållet bestämma vad som händer i höst, säger han i ”Agenda”.

Tegnell tror inte på vaccin i början på nästa år

Just nu arbetar forskare för fullt med att utveckla ett vaccin mot coronaviruset. Anders Tegnell säger att det är en av två möjliga vägar att vinna över viruset.

– Det finns två sätt som kan få stopp på det här. Antingen om vi blir så många i befolkningen som är immuna på ett naturligt sätt, flockimmunitet. Eller en kombination, av att vi blir immuna och vaccinering. I grunden är det samma sak, säger han i ”Agenda”.

Men förhoppningarna om att ett vaccin ska kunna tas i bruk i bred skala redan i början på nästa år tror han är för optimistiska.

– Det är inte bara det att man ska få fram ett vaccin. Det ska testas och testas och sedan ska det byggas upp en produktionskapacitet. Får man någonting under nästa år är det bra, säger han.

LÄS MER: Frågor och svar om corona 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

Hårda orden: ”Ingen får chansa”