Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell: Deltavarianten ökar – kan vara farligare

Tegnell: Trenderna pekar åt samma håll
Anders Tegnell oroas över deltavarianten.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Statsepidemiologen säger att vaccin skyddar mot allvarlig sjukdom – även vid deltavarianten.
Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Antalet fall av den så kallade deltavarianten ökar i Sverige, något som oroar Anders Tegnell.

– Det här är ett nytt scenario som vi måste ha respekt för och som visar att det här definitivt inte är över än, säger han till TT.

Nu är det viktigare än någonsin tidigare att alla fullföljer sin vaccinering och tar två doser av det vaccin som erbjuds.

Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell med anledning av att antalet fall av den så kallade deltavarianten av coronaviruset ökar.

– Det här scenariot liknar det när den brittiska varianten (alfa) kom och som visade sig vara väldigt effektiv på att ta över, säger han.

I Storbritannien har deltavarianten helt tagit över smittspridningen och utgör nu mer än 90 procent av alla nya fall. Denna variant, som först upptäcktes i Indien och även går under beteckningen B.1.617.2, innehåller mutationer som gör den mer smittsam.

Sprids lättare

Dessutom finns det uppgifter om att deltavarianten oftare leder till svår sjukdom, än vad alfavarianten gör, som i sin tur är farligare än ursprungsvarianten.

I Sverige har antalet fall av deltavarianten hittills varit få – fram till förra veckan, då Folkhälsomyndigheten upptäckte ett ökat antal fall, framför allt i Värmland och Blekinge.

TT: Hur är vetenskapen bakom påståendena att deltavarianten är både smittsammare och farligare?

– Det är britterna som har gjort detta och de är jätteduktiga på sådant här och väldigt noggranna. Att den (deltavarianten) sprids något lättare (än alfavarianten), det är högst troligt. Men om den verkligen ger allvarligare sjukdom känner de sig fortsatt tveksamma till och det är ungefär där vi står i dag.

TT: Men det kan vara så, att den också är farligare?

– Det kan mycket väl visa sig vara så, men det vet vi ännu inte. Vid det här laget finns det ganska många studier som visar att risken med alfa är något högre (än ursprungsvarianten), men om det är så för deltavarianten vet vi ännu inte, säger Anders Tegnell.

De goda nyheterna, säger han, är att samma typ av smittskyddsåtgärder verkar fungera på viruset, oavsett variant, och att två doser vaccin ger ett lika bra skydd.

– Efter en dos är skyddseffekten mot deltavarianten något lägre, men efter två doser är den lika hög som mot de andra varianterna, så detta är en mycket god anledning för alla att fullfölja sin vaccinering och ta två doser.


SE MER: Bin kan lukta till sig corona – på två sekunder