Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell: Därför är siffrorna om antikroppar så låga

Såhär lät det från Anders Tegnell efter presskonferensen i onsdags. Hoppas att svenska strategin gett en fördel: ”Beror på hur pass bra vaccinet blir”.
Anders Tegnell under en av alla presskonferenser. Här tillsammans med Johanna Sandwall, krisberedskapschef för Socialstyrelsen och även Iréne Nilsson Carlsson, från Folkhälsorådet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den 21 april publicerade Folkhälsomyndigheten resultaten från en matematisk modell som använts för att mäta spridningen av covid-19 i Stockholms län.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, under en pressträff om tester för covid-19.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Björn Olsen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt Folkhälsomyndighetens matematiska modell skulle 17 procent av befolkningen i Stockholm ha smittats av coronaviruset den 11 april. Men enligt myndighetens nyligen presenterade antikroppsstudie hade endast 7,3 procent av stockholmarna smittats runt den perioden.

– Det finns fler förklaringar till att man inte ska gräva ned sig i siffran, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Den 21 april publicerade Folkhälsomyndigheten resultaten från en matematisk modell som använts för att mäta spridningen av covid-19 i Stockholms län. Enligt rapporten skulle ungefär 26 procent av stockholmarna vara smittade med covid-19 omkring den första maj, och 17 procent skulle ha varit smittade den 11 april.

När myndigheten tidigare i veckan presenterade resultaten från den första antikroppsstudien var det därför många som blev förvånade över den relativt låga andel stockholmare som hade utvecklat antikroppar vid vecka 18 – endast 7,3 procent.

Eftersom det dröjer några veckor innan kroppens immunförsvar utvecklar antikroppar speglar siffrorna smittoläget från tidigare i april – omkring vecka 15 (6–12 april), beräknade statsepidemiolog Anders Tegnell.

Flockimmunitet kan dröja

Folkhälsomyndighetens resultat är inte det första som visar på låga nivåer av antikroppar. En studie i Spanien visade att endast fem procent av befolkningen hade antikroppar – trots att många blivit smittade av viruset.

Resultaten har därefter tagits upp i diskussionen kring immunitet i Sverige. 

I en intervju med Lifescience säger infektionsprofessorn Björn Olsen att det kan dröja länge innan Sverige når flockimmunitet:

– Jag tror att det kommer ta flera år innan vi har flockimmunitet. Men det här kommer sjunka undan ändå, bland annat på grund av den sociala distanseringen. I Sverige kan det dock ta längre tid då vi är i en platåfas som pågått väldigt länge.

Såväl Anders Tegnell som andra representanter från myndigheter har dock framhållit att Sveriges strategi inte är att uppnå flockimmunitet.

– En immunitet som helt stoppar smittan finns det ingen anledning att tro att det kommer att hända, sa Tegnell under onsdagens presskonferens.

Inte helt klarlagt

Frågan kvarstår dock om varför Folkhälsomyndighetens prognos om antikroppar skilde sig så mycket från undersökningens resultat.

Enligt Tegnell kan det finnas flera förklaringar. Dels är det inte helt klarlagt hur lång tid det tar att utveckla antikroppar, dels är det inte klarlagt om alla som smittas faktiskt utvecklar antikroppar, säger han.

– Dessutom måste man ta hänsyn till att det här är prover från vårdcentraler, under en period där förmodligen ganska många undviker att gå till vårdcentralen.

Det finns med andra ord eventuellt problem med representativiteten i urvalet i antikroppsstudien, säger Anders Tegnell.

– Det är nog mest de ganska allvarligt sjuka som kommer till vårdcentralen. Dessa blodprov som normalt sett räknas som ganska representativa är nog inte det på samma sätt i dag.

Komplettera urvalet

TT: Kommer ni ändå fortsätta att mäta antikroppar med samma metod?

– Det är det vi diskuterar nu. Det behöver säkert kompletteras på något sätt, säger Anders Tegnell.

I verkligheten låg andelen smittade i Stockholm vid början av april förmodligen någonstans mellan prognosen och antikroppsstudien, säger han.

– Exakt var vet vi inte, och var vi ligger närmast vet vi inte. Det finns mätningar från Karolinska som visat på högre tal, och mätningar som vi fått från någon firma som visar betydligt högre siffror, så man ska vara väldigt försiktig för att dra för stora slutsatser av enskilda värden och enskilda studier. Det är inte vår roll att fastna i det.

Mer om corona: Professorn om antikroppar och klustersmitta

Björn Olsen svarar på frågor om antikroppar, klustersmitta och viruset i sommar.