Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell: Därför har forskarna totalt fel om svenska dödsfallen

Anders Tegnell slår tillbaka mot kritken: ”En lång rad missförstånd och misstag”.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lena Einhorn, doktor i virologi, är en av forskarna som skrivit under debattartikeln i DN.
Foto: AGNETA ÅKESSON / NORSTEDTS
Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, Uppsala universitet, har också skrivit under artikeln.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

I en debattartikel i Dagens Nyheter hävdar 22 forskare att Sverige under tre dygn förra veckan hade lika många dödsfall i covid-19 som Italien per miljon invånare.

Jämförelsen stämmer inte eftersom länderna redovisar dödstalen på olika sätt.

– Ska man jämföra två saker måste man jämföra samma typ av siffror. Det är därför de har fel, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

”Med tjänstemän utan talang att förutspå eller begränsa epidemin måste de folkvalda gripa in med snabba och radikala åtgärder.”

Med de hårda orden mot den svenska Folkhälsomyndighetens coronastrategi inleds en debattartikel i Dagens Nyheter, undertecknad av 22 forskare.

De hävdar att antalet dödsfall orsakade av coronaviruset i Sverige nu stiger mot Italiens höjder och ger ett exempel:

”Den 7 till 9 april, de senaste tre helgfria dagarna, dog varje dag i Sverige 10,2 personer per miljon invånare i covid-19. I Italien var siffran 9,7.”

Forskarna hänvisar till data redovisade på till sajten Worldometer. Den europeiska hälsovårdsmyndigheten ECDC använder samma siffror. Enligt Worldometer och ECDC hade Sverige:

114 dödsfall den 7 april.

96 dödsfall den 8 april.

106 dödsfall den 9 april.

Men siffrorna avser för Sveriges del antalet dödsfall som rapporterats in till Folkhälsomyndigheten från regionernas smittskyddsenheter dessa datum, inte hur många som faktiskt dog i covid-19 just de dagarna.

På sin egen sajt anger Folkhälsomyndigheten det faktiska antalet döda datum för datum. Den aktuella perioden var det:

83 dödsfall den 7 april.

111 dödsfall den 8 april.

84 dödsfall den 9 april.

Det motsvarar i snitt 9 döda per miljon invånare och dag.

Anders Tegnell: Totalt fel

I Sverige har antalet inrapporterade fall från regionerna under hela coronakrisen varit lägre på helgerna än på vardagarna. Det beror inte på att färre dör på helgerna utan på att det sker en eftersläpning i rapporteringen. 

Det betyder också att antalet inrapporterade fall på vardagarna ofta är högre än det verkliga antalet döda de dagarna.

Eftersom forskarna bakom debattartikeln gjort ett urval bestående av enbart vardagar får de alltså en siffra som är för hög.

– Siffrorna är totalt fel, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Siffrorna från Italien är däremot ett försök av landets hälsoministerium att redovisa hur många som faktiskt har dött ett visst datum, om än med stora brister, enligt Tegnell. I statistiken för Italien på Worldometers och ECDC finns därför inte heller någon synlig skillnad mellan helg- och veckodagar.

– Ska man jämföra två saker måste man jämföra samma typ av siffror. Det är därför de har fel, säger Tegnell.

En annan faktor som försvårar en jämförelse mellan Sverige och Italien är enligt Tegnell att Italien sannolikt har en stor underrapportering av dödsfall utanför sjukhusen.

– Jag har ställt frågan till de italienska myndigheterna, och de vet inte. Det enda de vet är att de får de dödsfall som läkare rapporterar in till dem. Rimligen betyder det att Italien rapporterar dödsfall som sker på sjukhus och inga andra fall, men det är svårt att veta.

I Sverige körs däremot personnummer mot dödsregistret, vilket gör att alla som avlidit i covid-19 kan fångas upp.

Forskaren: Upp till Folkhälsomyndigheten att ändra

Debattartikeln i DN har i efterhand tillfogats ett förtydligande. Men författarna använder fortfarande samma siffror i sin jämförelse mellan Sverige och Italien.

Åke Gustafsson, klinisk virolog, är en av undertecknarna.

– Det är Folkhälsomyndigheten som måste tala om hur det kommer sig att det skiljer sig mellan vad man redovisar till ECDC och det man redovisar i Sverige, säger han.

– Det viktiga i artikeln är att vi pekar på behovet av att fundera över vad vi lär oss av det vi nu vet om viruset: Hur smittsamt det är och hur tidigt i förloppet som smittsamhet finns. Sen vill vi ta en diskussion kring om vi ska fortsätta göra som vi gör i Sverige eller om vi ska fundera på att göra på ett annat sätt.

Är inte siffrorna viktiga?

– Jo, siffrorna är viktiga, men det finns ju fler siffror du kan titta på. Till exempel kurvornas utveckling. Förloppet av kurvorna är ganska lika mellan Sverige och Italien.

Ni har siffror i er debattartikel som enligt Folkhälsomyndigheten är en jämförelse mellan äpplen och päron. Håller ni inte med om att inrapporterade dödsfall är något annat än faktiska dödsfall?

– Siffrorna är kvar eftersom det är de siffror som redovisas av ECDC. Om Folkhälsomyndigheten vill ändra på hur man redovisar, då är det deras sak att göra det. Jag har svårt att förstå hur man på samma dag kan rapportera två siffror, en till den europeiska myndigheten och den andra i det nationella systemet.

Tegnell: Ska man kritisera ska man vara mer noggrann

Enligt Anders Tegnell är det inte möjligt för den svenska Folkhälsomyndigheten att redovisa det faktiska antalet döda till ECDC dag för dag. Det beror på att det tar någon dag innan många av dödsfallen registreras.

På Folkhälsomyndighetens sajt justeras dödssiffran upp i efterhand, men ECDC kan inte hantera den typen av rapportering, enligt Tegnell. 

– Vi fyller på bakåt allt eftersom så att vi får rätt dödsdatum på alla. ECDC:s system klarar inte av det. Om man ska kritisera den svenska strategin så tycker jag att man ska vara lite mer noggrann med siffrorna än att bara titta på vad ECDC har.

Hur kan Italien rapportera faktiska dödstal om inte ni kan det?

– Den enda uppgift jag har fått är att det är läkarna som rapporterar in. Hur det går till har jag inte fått någon uppgift på. Men vi kommer tillbaka till grundfrågan, att det är väldigt stora skillnader i hur man gör det här i olika länder.


Förtydligande: I denna artikel, som publicerades tisdagen den 14 april, angavs de siffror över de faktiska dödstalen som då redovisades på Folkhälsomyndighetens hemsida. Sedan dess har dödstalen justerats upp med totalt 93 fall för de tre aktuella datumen, 7–9 april, från totalt 185 fall till totalt 278 fall.


Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.