Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell: Stoppet kan ge effekt på kort sikt

Datumen • Undantagen • Mutationens spridning
Sverige stängde gränsen till Norge under natten till måndag.
Foto: Helena Larsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Gränskontroll i våras.
Foto: Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN

Norge upplever just nu ett omfattande utbrott av den nya brittiska virusvarianten.

Det fick den svenska regeringen att stänga gränsen mot landet.

– En stängd gräns kan under en kortare period ha effekt. Och när man befinner sig i ett osäkert läge och har en virusvariant som man inte vet hur farlig den är. Då kan det vara en rimlig åtgärd, säger Anders Tegnell i P1 Morgon 

I måndagens P1 Morgon medverkade Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.

Där fick han frågor kring stängningen av den norska gränsen och den nya och mer smittsamma virusmutationen från Storbritannien.

Enligt Tegnell är det troligt att det finns flera oupptäckta fall runtom i Sverige.

– Att vi har fler fall i Sverige än vad vi hittat är väldigt troligt. Hur omfattande är svårt att veta, säger han. 

– Man måste hela tiden agera utifrån det man ser. Nu letar vi och smittspårar runt alla de som hittas. Än så länge har vi inte hittat några omfattande smittkedjor.

Kan bli aktuellt med ytterligare åtgärder

Han får vidare en fråga om det kan bli aktuellt att Sverige, likt Norge, stänger ner samhället i större utsträckning. 

– Ja, vi följer hela tiden utvecklingen och vi har lagt in mer restriktioner när vi haft den stora spridningen. Och i grunden pratar vi om samma sak: Att hålla nere smittspridningen så mycket som möjligt. Då får man successivt ta mer åtgärder.

– Men framför allt handlar det om att få de grundläggande åtgärderna att fungera. De är det vi vet fungerar bäst. Att jobba hemifrån och hålla avstånd. Det är de som gör den stora skillnaden, säger han.

Samtidigt tror han inte inte att en stängd gräns under en längre period skulle ha någon effekt på pandemin. Det handlar i stället om att skjuta upp utvecklingen i några veckor, berättar han.  

”Norges Tegnell” hyllar Sveriges drag

Frode Forland, smittskyddsdirektör i Norge gästade Morgonstudion i SVT under måndagsmorgonen. Han pratade om situationen i Norge och uttalade sig positivt till att Sverige valt att stänga gränsen till grannlandet. 

– För att motverka en vild smittspridning tycker jag det är en god strategi. Men det viktigaste är att få upp testningen, sa Frode Forland, smittskyddsdirektör.

Se även:

Men enligt Anders Tegnell ger CDC en helt felaktig bild av Sverige.