Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT ändrar efter kritiken – gör om dödsfall-graferna

Folkhälsomyndighetens Sara Byfors kommenterar Sveriges vaccinationsgrad: ”Tror att vi kommer nå bra nivåer”.
SVT har på Twitter kritiserats för sina grafer över corona-dödsfall i ”Rapport”.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Graferna i SVT har kritiserats för att Y-axeln är hög.
Foto: Skärmdump / SVT

SVT:s Rapport gör om sina grafer över antalet döda i pandemin till torsdagens sändning. 

Graferna har kritiserats för att värdet på Y-axeln förändrats mellan sändningar, och att det ser ut som antalet dödsfall ligger på en låg nivå.

– Det har funnits ett snack på Twitter om att vi vill förminska antalet döda. Vilket naturligtvis inte är fallet, vi har tagit vår onlinekurva, säger Judit Ek, sändningsansvarig för SVT. 

Graferna över antalet döda som visas på Rapport kommer snart att se annorlunda ut. Som det ser ut nu ändras värdet på Y-axeln, som visar antalet döda, och det ser ut som att Sveriges kurva inte är så dramatisk. Journalisten Emanuel Karlsten, som rapporterar om pandemin, har lyft fenomenet på sin blogg

Emanuel Karlsten hänvisar till medieforskaren Peter Dahlgren som anser att de föränderliga graferna är vilseledande. 

https://twitter.com/peterdalle/status/1363772027585314818?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1363772027585314818%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Femanuelkarlsten.se%2Fsvt-rapport-byter-sattet-de-redovisar-corona-dodstal-vi-har-fatt-lite-utbildning%2F


SVT:s Judit Ek säger att man tänker ändra på kurvan så att den blir mer representativ för verkligheten, men att kurvan ser ut som den gör för att de använt den som finns på deras sajt. Det handlar inte om att de försöker få kurvan över antalet döda att se mindre dramatiskt ut säger hon. 

Staplar bestämmer Y-axelns värde

På sajten redovisas både antal dödsfall dag för dag i staplar i grafen, samt en kurva som visar utvecklingen över sju dagar. Eftersom dödsfallen kan skilja sig mycket åt - Folkhälsomyndigheten redovisar inte nya döda under helgen och dessutom släpar redovisningen efter – är staplarna mycket högre än veckosnittet. Y-axeln är lika hög som det högsta antalet döda på en dag. 

I sändning syns bara kurvan och inte staplarna, vilket gör att utvecklingen ser ut att ligga på låga nivåer när den visas upp i sändning. 

– Vi har velat ha en annan kurva, men vi har ett gäng med datajournalister som i första hand gör journalistik för online. Vi har hämtat materialet och även utsnittet från online. Men nu har vi till slut fått möjligheten att de gör en specialkurva till rapport, säger Judit Ek.

Nu har SVT kunnat rikta resurser till graferna, säger Judit Ek. 

Brittons oro: ”Det vore katastrof”

Många lediga tider – men få vaccinerar sig.