Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges nya taktik: Så ska fler smittade hittas

Folkhälsomyndigheten har nytt uppdrag.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fler ska smittspåras. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Folkhälsomyndigheten byter taktik: Nu ska smittspårningen öka för att bryta smittkedjor.

På flera håll har nu lokala specialteam byggts upp.  

– Vi kommer att smittspåra så mycket vi bara kan, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar, till Dagens Nyheter.

Smittspridningen i Gällivare ökade markant efter att människor kopplade till reparationer i LBAB:s gruva flögs in. Under våren har det funnits andra tydliga exempel på så kallade klustersmittor: En villafest i Stockholm, en ärtsoppelunch i Kalmar och en studentfest i Halland. 

Nu ska Sverige lägga mer kraft på att tidigt begränsa den typen av smittkedjor, berättade Anders Tegnell i DN i lördags.

Och nu har flera kommuner börjat bygga upp så kallade smittspårningsteam. Bland annat i Kalmar. 

Men man kommer inte kunna ”gräva” lika djupt som i inledningen av pandemin. 

– Successivt kommer vi att hamna på en bra nivå. Men jag tror inte att vi kommer kunna ringa dem som har feber en gång om dagen under 14 dagar. Vi utökar ändå jämfört med tidigare. Vi öppnar upp för många fler och kommer att få många fler ärenden när vi provtar fler, säger Lisa Labbé Sandelin till DN.

Långa samtal

I Region Norrboten har man samlat 15 läkare, sjuksköterskor och medicinska sekreterare. Barbro Nilsson, som gick i pension för två år sedan, ingår i gruppen. 

Hon berättar för Dagens Nyheter att varje samtal tar mellan 7 och 30 minuter.

– Vi frågar om man till exempel har varit på fest eller umgåtts med någon nära under samma period som man blev sjuk. Men har de varit på någon affär är det fullständigt omöjligt att smittspåra alla som har varit där samtidigt. 

Även Region Gävleborg, Region Västerbotten och Region Blekingen har meddelat att de ska utöka smittspårningen, skriver Läkartidningen.

Så fungerar smittspårning