Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges dödsgenomsnitt högre än de värst drabbade

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Stockholmare på promenad i vårsolen.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Taha Alexandersson på Socialstyrelsen och Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige har ett högre snittantal avlidna än några av de värst coronadrabbade länderna, enligt en sammanställning av Financial Times.

Sveriges veckosnitt på 6,6 döda per en miljon är högre än Italien, Spanien och Storbritannien.

Tidningen jämför länders dödstal baserat på hur lång tid det har gått sedan de först rapporterade 0,1 döda per en miljon invånare. 

Sveriges veckosnitt den 59:e dagen sedan 0,1 döda per en miljon invånare rapporterades är 6,6 döda per en miljon.

För Italien, där den 59:e dagen inföll redan den 30 april, var det 5,7 döda per en miljon. I Spanien 4,2 döda per en miljon.

För Storbritannien, som nu är inne på dag 60, var snittet dag 59 strax under Sveriges, på 6,4 döda per en miljon.

I dag, söndag, meddelar Folkhälsomyndigheten att ytterligare fem personer har rapporterats avlidna i covid-19 det senaste dygnet. 

Totalt har 3 679 avlidit i Sverige hittills.

Data från EU

Den data som Financial Times använder kommer ifrån Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC).

Statistiken på antalet avlidna per land visar veckosnittet, per dag – detta för att kunna ta hänsyn till eftersläpning i rapporteringen.

Det utgår från den dagen varje land rapporterade ett veckosnitt på 0.1 döda per en miljon invånare.

Jämförs med länder i karantän

Det veckosnitt som nu rapporteras i Sverige jämförs därmed med ett veckosnitt som rapporterats i andra länder när det gått lika många dagar sedan 0,1 döda per en miljon rapporterats – vilket inte är detsamma som kalenderdatum.

Det går därför till exempel inte att jämföra med USA, som ännu inte varit drabbat under lika lång tid.

Flera av de länder som ligger nära den svenska statistiken per en miljon hade dock vid samma tidpunkt infört strikt karantän och stängt ned stora delar av samhället – något Sverige inte har gjort.

I Spanien, som nådde dag 59 den 8 maj, stängde man ner hela samhället den 14 mars.

I Storbritannien, som alltså ligger strax under Sverige i veckosnitt, infördes en nationell strikt karantän den 23 mars.

Statsministern höll pressträff för utländska medier och fick svara på frågor om Sveriges coronahantering: ”Flockimmunitet är ett tillstånd – inte en strategi”.